nieuws

Slecht presterende verpleeghuizen krijgen tot najaar de tijd om zorg te verbeteren

Verpleeghuis De Meente is onderdeel van IJsselheem
Verpleeghuis De Meente is onderdeel van IJsselheem
De elf slecht presterende verpleeghuizen krijgen tot het najaar de tijd om hun zorg te verbeteren. Dat heeft staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid gezegd tijdens het kamerdebat over het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. IJsselheem uit Kampen is één van die elf verpleeghuizen waar Van Rijn op doelt.
Als de zorg in het najaar nog steeds niet goed is, dan kan het verantwoordelijke bestuur weggestuurd worden. Van Rijn gaat er vanuit dat de verpleeghuizen snel maatregelen nemen om de zorg te verbeteren.
Dinsdagavond publiceerde de IGZ een lijst met 150 slecht functionerende verpleeghuizen. Elf verpleeghuizen op de lijst zijn ingedeeld in categorie 1, wat wil zeggen dat ze onder intensief toezicht staan.

Zeer grote zorgen over veiligheid patiënten

De zorg laat nog steeds te wensen over volgens IGZ: er is te weinig goed gekwalificeerd personeel, medicijnen worden bij het toedienen niet goed gecontroleerd en bewoners moeten te lang op zorg wachten. Bij elf verpleeghuizen heeft de inspectie zeer grote zorgen over de patiëntveiligheid.
IJsselheem is één van de organisaties die in de zwaarste categorie is ingedeeld, maar is het daar absoluut niet mee eens, net als Zorggroep Groningen. Na de peildatum van 15 maart 2016, die IGZ aanhoudt, zijn twee locaties van IJsselheem waar zorgen over waren opnieuw bezocht door IGZ. Uit de inspectierapporten blijkt dat de kwaliteit van zorg bij IJsselheem op dit moment op orde is.

Partijen willen nu maatregelen, Van Rijn wacht af

De SP en de PVV willen dat Van Rijn bestuurders ontslaat die al eens zijn berispt vanwege slecht bestuur. De VVD wil dat het gemakkelijker wordt om falende bestuurders weg te sturen.
Van Rijn grijpt nu nog niet in, omdat de verpleeghuizen gezegd is de fouten snel te herstellen. Daarvoor is tot oktober de tijd gegeven.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.