nieuws

GGD Twente: let op de voedselveiligheid als je gaat barbecueën

Het is mooi weer en dus worden vanavond veel barbecues weer aangestoken. Genieten van een goed stuk vlees, een salade en een drankje. Tenminste, als je het goed doet. Jaarlijks lopen namelijk honderdduizend mensen een voedselinfectie op.
GGD Twente waarschuwt daarom goed op te letten hoe het voedsel wordt bereid en bewaard. "Er zitten verschillende virussen en bacteriën op het vlees, die in de warmte gaan groeien", zegt Judith Buitenhuis van de GGD. "Die kunnen infecties veroorzaken en dat is gevaarlijk voor kwetsbare mensen. Dat veroorzaakt onder meer diarree en andere ziekten."
Maar die bacteriën kunnen ook in bijvoorbeeld de rauwkost zitten. "Als je net met je handen met het vlees bezig bent geweest en vervolgens de rauwkost pakt, of dezelfde snijplank gebruiken."
Dus: goed handen wassen, aparte snijplanken gebruiken, vlees goed verhitten en eten weggooien als het meer dan twee uur buiten de koelkast staat.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.