nieuws

'Zwarte Piet' moet zes jaar de cel in voor overvallen op tankstations in Twente

De man die een paar dagen voor Sinterklaas 2014 verkleed als Zwarte Piet een overval pleegde op een tankstation in Borne, moet zes jaar de cel in. De man die hem geholpen heeft, heeft vijf jaar gevangenisstraf gekregen. Het Openbaar Ministerie had tegen beide mannen een celstraf van zes jaar geëist.
De 20-jarige man sloeg bij de overval met een knuppel een medewerkster op haar hoofd. De vrouw liep daarbij blijvend hersenletsel op. Omdat hij de vrouw sloeg krijgt hij een langere gevangenisstraf.

Geen poging doodslag

Justitie wilde dat hij voor poging doodslag zou worden veroordeeld, maar de rechtbank wil zo ver niet gaan. De rechters hebben geoordeeld dat er sprake is van zware mishandeling.

Spijt

De man gaf na zijn aanhouding, begin dit jaar, toe dat hij de overval heeft gepleegd. Vanwege gokschulden had hij geld nodig. Hij zei tijdens de zitting, twee weken geleden, dat hij spijt heeft van zijn daad. Hij begon te snikken toen er een slachtofferbrief werd voorgelezen door de medewerkster die zwaargewond raakte bij de overval.
De tweede verdachte, een 21-jarige man, was betrokken bij de voorbereiding van de overval en stond op de uitkijk. Hij hield tijdens de zitting vol onschuldig te zijn en beriep zich op zijn zwijgrecht.

Voor twee overvallen veroordeeld

De twee stonden ook terecht voor een andere overval in dezelfde week in 2014. Het gaat om een overval op een tankstation in Hengelo op 4
december. In het vonnis heeft de rechtbank de twee mannen verweten dat ze in een paar dagen tijd op een grove en gewelddadige manier twee overvallen pleegden die voor de slachtoffers grote gevolgen hebben.

Schadevergoeding

De rechtbank wil dat de twee mannen ook een schadevergoeding betalen. Het slachtoffer dat met de knuppel werd geslagen krijgt bijna 6.400 euro en haar werkgever, de eigenaar van tankstation Avia in Borne, ruim 22.000 euro. De werkgever wilde met de schadeclaim de ziektekosten van het slachtoffer op de mannen verhalen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.