nieuws

3Zusters laat op Facebook zien hoe het anders kan in de zorg

Ze worden om advies gevraagd door heel politiek Den Haag. En ook diverse zorginstellingen willen graag hun mening horen: 3zusters uit Overijssel is een begrip geworden.
Eind 2014 zagen Eefje Stokvis, Jacqueline Vossebeld en Natasia ten Kattelaar op tv dat er voor de zoveelste keer een dramatisch beeld van de zorg voor Alzheimerpatiënten in Nederland geschetst werd. Dit keer ging het over de moeder van staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid.

Ze waren het zat

De drie waren het zat dat er zo'n negatief beeld van hun werk werd geschetst en besloten de wereld te laten weten dat het ook anders kan. Ze schreven een brief aan staatssecretaris Martin van Rijn en begonnen een Facebookpagina als de 3Zusters.
Met succes, want heel zorgend Nederland kwam kijken hoe zij het doen bij hun werkgever Zorgaccent, op meerdere locaties in Salland en Twente.
In Wierden werkt Natasia ten Kattelaar: "Wij mogen zelf bepalen hoe we ons werk doen. In kleine groepjes wonen dementerenden bij elkaar in een soort huiskamersetting. We bepalen als personeel samen met de patiënten alles zelf, wat we eten, waar we boodschappen doen, alles."

Eigen stoel mee naar verpleeghuis

Volgens verpleegkundige Aniek Kamphuis werkt deze aanpak goed: "Mensen nemen bijvoorbeeld hun eigen stoel mee van thuis en daar gaan ze bijna altijd op zitten."
Zorgaccent heeft woon- en zorggroepen in Salland en Twente. Niet ieder verpleeghuis doet het zo goed. In het voorjaar maakte de Inspectie voor de Gezondheidszorg bekend dat diverse verpleeghuizen slecht werk afleveren, ook in Overijssel. 

Het kan ook anders

Doordat ze laten zien dat het anders kan, is de Facebookpagina van de 3Zusters zeer populair; politici, mantelzorgers en collegae zoeken informatie en reageren op hun berichten.
15.000 reacties op een bericht is heel normaal. En inmiddels zijn verschillende politici al wezen kijken op één van de locaties waar de drie werken.

Nog niet klaar

Kattelaar: "Dit hadden we van tevoren nooit kunnen bedenken. Na onze brief aan staatssecretaris Van Rijn werden we door hem uitgenodigd en daarna ging het hard."
"Maar we zijn nog niet klaar! Er komen zoveel bezuinigingen aan dat ook wij niet meer kunnen doen hoe we het willen en dat betekent dat er weer veel werk voor ons als drie zusters te doen is."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.