nieuws

Raad Marokkaanse Moskeeën tevreden dat OM poging brandstichting moskee Enschede als terrorisme ziet

Een aantal verdachten van het gooien van molotovcocktails naar een moskee in Enschede moet vandaag opnieuw voor de rechter verschijnen. Het Openbaar Ministerie spreekt van een 'terreurdaad met de bedoeling om angst te zaaien bij moslims'. De Raad van Marokkaanse Moskeeën is daar tevreden over.
"Het was nog niet eerder dat een daad van agressie tegen een moskee wordt omschreven als een terroristische daad", zegt woordvoerder Saïd Bouharrou van de raad in een gesprek met Radio1. "Het OM noemt het poging brandstichting met terroristisch oogmerk, maar wat mij betreft zou het ook en aanslag mogen worden genoemd."
Eind februari werden twee molotovcocktails tegen de gevel van de moskee gegooid. In die moskee waren toen mensen, onder wie kinderen. De brand kon snel worden geblust en er raakte niemand gewond. 

Onrust en paniek

"We zien steeds meer incidenten en bedreigingen tegen moslims en moskeeën", zegt Bouharrou. "Een paar dagen voor het gebeuren in Enschede was er sprake van een gecoördineerde dreigbriefactie. Daardoor zit de schrik er flink in bij moslims en moskeebesturen. Moslims maken zich zorgen over de toenemende polarisatie."
Inmiddels zijn er gesprekken geweest tussen de Raad van Marokkaanse Moskeeën, minister Asscher en de coördinator terrorismebestrijding over beveiliging van moskeeën. Er is onder meer een brief naar Nederlandse gemeenten gegaan om de samenwerking rond veiligheid goed op te tuigen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.