nieuws

Verdachten van brandbom gooien naar moskee Enschede blijven vastzitten

De vijf verdachten van het gooien van brandbommen naar de moskee in Enschede blijven vastzitten tot aan de volgende zitting, eind september.
Dat heeft de rechtbank in Almelo bepaald tijdens de regiezitting tegen de vijf mannen die op 27 februari dit jaar twee brandbommen gegooid zouden hebben naar de moskee aan de Tweede Emmastaart. Op het moment dat de brandbommen werden gegooid waren er zeker dertig mensen aanwezig in het gebouw.

De vijf Enschedeërs worden ervan verdacht dat ze door het werpen van de molotovcocktails een terroristische aanslag pleegden en zitten allemaal in voorarrest op een extra beveiligde afdeling van de gevangenis in Vught.

Streng regime valt zwaar

Het strenge regime daar valt de vijf zwaar bleek vanmorgen tijdens de zitting. Van enige vrijheid is geen sprake, alles wordt in de gaten gehouden.

'Aanslag gepland'

Volgens het Openbaar Ministerie hebben de vijf de aanslag van te voren gepland. Drie van hen waren daadwerkelijk degenen die de brandbommen gooiden, terwijl de twee andere hen naar de Emmastraat brachten.
Na de aanslag vluchtten ze naar de woning van een van de verdachten in de buurt van de moskee. Daar zouden ze vervolgens een feestje gebouwd hebben en triomfantelijk met een biertje in de hand op de foto zijn gegaan.

Een verdachte heeft bekend

De zaken tegen de vijf Enschedeërs werden in twee delen behandeld. Dat heeft onder meer te maken met de capaciteit van de rechtszaal, waar maar vier verdachten met advocaten in passen, maar vooral ook met het feit dat slechts één van de vijf mannen heeft bekend.
Hij is de man die vlakbij de moskee woonde en zijn zaak werd dan ook apart van de andere vier behandeld. De 34-jarige man zegt dat hij veel spijt heeft van het gebeuren en bood op een eerdere zitting ook al zijn excuses aan.

Bewakingsbeelden

Uit een voordracht van de bewijslast door de officier van justitie blijkt dat er camerabeelden zijn gevonden die gemaakt werden met de beveiligingscamera van de 34-jarige. Daarop is te zien dat de vijf verdachten samenkomen in de woning van de 34-jarige. De beelden werden in maart getoond in het opsporingsprogramma Onder de Loep op TV Oost.
Ook bleek dat een getuige drie mannen had gezien die bij de moskee capuchons opzetten, brandbommen gooiden en wegrenden. Op dat moment belde de getuige al met 112 en achtervolgde hij een van de verdachten naar de woning van de 34-jarige.

Zaak gaat in september verder

In de woning zijn sporen gevonden die er ook op wijzen dat de vijf de aanslag pleegden aldus de officier van justitie.
De strafzaak gaat verder op 29 en 30 september.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.