nieuws

Projectontwikkelaar Megahome.nl B.V. uit Almelo failliet

Megahome kon door crisis niet veel woningen meer bouwen
Megahome kon door crisis niet veel woningen meer bouwen
De rechtbank in Arnhem heeft Megahome.nl B.V. failliet verklaard. Dat is gebeurd op verzoek van de gemeente Emmen. Megahome.nl B.V. is een van de vele bedrijven van de in Zenderen woonachtige vastgoedgigant Willy Welles.
Emmen en Megahome uit Almelo voeren al jarenlang procedures over niet afgenomen, al door de gemeente bouwrijp gemaakte gronden. Na jaren uitstel liet Emmen het zwaard vallen; Megahome kon, of wilde, de opgelopen schulden niet betalen en daarom vroeg Emmen het faillissement aan.
Megahome heeft nog nog steeds zo'n 800 kavels in de nieuwe wijk Delftlanden in Emmen. Maar die zullen waarschijnlijk nooit bebouwd worden. Ze zijn daarom niet meer waard zijn dan landbouwgrond, omdat de vraag naar nieuwe woningen sinds de recessie enorm is gekelderd. 

Hoe kwam Megahome in de problemen?

Megahome verkeert sinds de crisis in zwaar weer. Het bedrijf heeft in de goede jaren vele tientallen miljoenen uitgegeven voor landbouwgronden in Noord-Oost Nederland.
De verwachting was die gronden op termijn bebouwd zouden worden en veel geld zouden opleveren. Maar door de crisis stokte de geldmachine van Welles.

Is Emmen de enige gemeente?

Ook gemeenten als de Noordoostpolder, Hoogeveen, Meppel, Urk en Staphorst hebben het in het verleden, of nog steeds, aan de stok met Welles. 
Volgens de vele uitspraken in rechtszaken komt Welles (Megahome) de afspraken niet na, neemt bouwrijp gemaakte grond niet af, of weigert, zoals in Staphorst, de woonwijk te voorzien van stoepen, plantsoenen en andere voorzieningen.
Ook de gemeente Staphorst heeft in mei aangekondigd naar de rechter te stappen.

Hoe veel schulden heeft Megahome?

De Rabobank heeft het bedrijf in 2010 nog 125 miljoen euro krediet gegeven. In 2013 gaf de rechtbank de bank gelijk, toen die haar geld terugeiste. Van de toen nog 1600 kavels die Welles in het land had, is een flinke voorraad geveild in opdracht van de bank. 
In het laatst gedeponeerde jaarverslag uit 2015 van de 'Megahome.nl Grond BV' staat nu nog een totale schuld van 190 miljoen euro. Het is onduidelijk hoe groot de schuld bij de Rabobank nu nog is. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.