nieuws

Ligt de kwabaal over tien jaar op ons bord? In Zwolle onderzoeken ze of dat kan

Onderzoeker Bertus Boer met een kwabaal
Onderzoeker Bertus Boer met een kwabaal © NOS
Eten we over tien jaar een stukje kwabaal in plaats van paling? Bij de GroeneWelle in Zwolle wordt onderzocht of de vette vis duurzaam en commercieel gekweekt kan worden.
Een kleine eeuw geleden kwam de aal veel voor in ons land, maar door vervuiling en overbevissing verdween hij zo goed als helemaal. Maar inmiddels is het dier bezig met een voorzichtige opmars, meldt de NOS. 
In het praktijkcentrum voor Aquacultuur in Zwolle is men inmiddels een jaar bezig met het experiment. Projectleider Bertus Boer ziet in de kwabaal een mogelijke opvolger voor de paling. De kwabalen kunnen overleven in het onderzoekscentrum, nu wordt gezocht naar een manier om de vis te vermeerderen. 
"De paling heeft het erg moeilijk. Het bestand is de laatste jaren enorm gedaald. In het slechtste geval verdwijnt de paling. Ja, dan moet er toch iets anders lekkers op ons bord komen?", zegt hij tegen de NOS

Afwachten

De kwabaal heeft schoon en stromend water nodig om zich te kunnen voortplanten. In sommige Nederlandse wateren duikt de kwabaal weer op. Zo ook in de Soestwetering bij Liederholthuis, waar in april nog een kwabaal werd gevangen. Volgens Boer is dat een goed teken. "Dat wil zeggen dat het water weer schoner wordt."
Het Nederlands Visbureau dat de promotie doet voor de sector, wil niet op de zaken vooruitlopen en wacht de onderzoeksresultaten af. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.