nieuws

Nieuwe hype Pokémon Go maakt van heel Overijssel een speelveld

Mocht je er nog niet van op de hoogte zijn, dan zal dat binnenkort wel veranderen. De nieuwe game Pokémon Go is nog niet eens uit in Nederland, maar nu al is Overijssel één groot speelveld geworden.
Op sociale media is al goed te zien hoe er gespeeld wordt en in verschillende dorpen en steden wordt inmiddels gespeeld. De hype lijkt steeds groter te worden. 
In dit artikel geven we je meer uitleg over deze nieuwe internethype aan de hand van de volgende vragen. 
Wat is Pokémon?
Pokémon is al jaren een bekende tekenfilm waarin een jongen de wereld intrekt om dieren, zogenaamde Pokémon, te vangen en te trainen voor gevechten.
In de fictieve wereld van Pokémon lopen deze diertjes overal rond en kun je ze vangen met 'Pokéballen'. Doel is om ze allemaal te vangen en uiteindelijk de beste trainer van de wereld te worden. 

Maar wat is Pokemon Go dan?

Pokémon Go is een spel voor op je telefoon en zorgt ervoor dat spelers zelf trainer worden en Pokémon kunnen vangen en opleiden.  
Er zijn al jaren heel succesvolle spelletjes van Pokémon waarin je hetzelfde kunt. Het grote verschil nu is dat het speelveld je eigen omgeving is. Je moet eropuit gaan om het spel te kunnen spelen, Pokémon te vangen en gevechten met andere spelers aan te gaan. 

Overijssel als speelveld; hoe werkt dat?

Vanuit je eigen huis kun je in het spel niet veel. Je moet dus echt meters maken. Als je beweegt zie je op je telefoon jouw speler ook daadwerkelijk bewegen op de kaart van je omgeving.
Als je een Pokémon gevonden hebt, zie je dat op je telefoon. Je kunt de Pokémon dan proberen te vangen. Zo verdien je punten en verzamel je steeds meer Pokémon, krijg je meer ervaring en word je sterker. 
Pokémon Go is populair omdat je de diertjes ook daadwerkelijk in je omgeving ziet zitten als je er één probeert te vangen.

Kun je nog meer dan alleen vangen?

Ja, want bij het vangen van Pokémon alleen houdt het zeker niet op. Op allerlei plekken in steden en dorpen zijn zogenaamde 'stops' en 'gyms'. Daar kunnen spelers items krijgen of tegen elkaar vechten. 
Deze 'stops' en 'gyms' zijn doorgaans bekende plekken in de omgeving, zoals een brug, watertoren, kerk of monument.
Mocht je ergens mensen zien zitten die druk bezig zijn op de telefoon, dan zijn ze dus waarschijnlijk aan het vechten of verzamelen.

Maar de game is nog niet uit in Nederland?

Nee, gek genoeg nog niet. Maar het is met wat slimmigheid wel al te installeren op je telefoon of iPad. Het gaat niet heel makkelijk, maar het is te doen. 
De verwachting is wel dat wanneer de game in Nederland legaal te downloaden is, de hype nog groter wordt.

Wat ga ik er van merken?

We zullen zien dat de spelers van Pokémon Go zich echt gaan verzamelen op belangrijke plekken waar digitaal gevochten wordt. Groepjes met spelers die zich op die manier verzamelen komen we nu al tegen in sommige steden.
In de zoektocht naar de beste Pokémon gaan spelers ook nog wel eens te ver en wordt er gezocht op plekken waar je als publiek niet mag komen. De politie is bang voor een stroom aan klachten hierover. 
Ongelukken zitten in een klein hoekje. Spelers zullen ook op de fiets en in de auto nog steeds zoeken naar Pokémon. Juist omdat je op die manier veel terrein af kunt zoeken. Dat is natuurlijk gevaarlijk en kan ongelukken veroorzaken. 
Ook zijn er zorgen over berovingen van spelers die naar een bepaalde plek gelokt worden door mensen met slechte bedoelingen. Daar waarschuwt de Amerikaanse politie voor.
Neemt niet weg dat je natuurlijk zelf ook kunt gaan spelen en onze mooie provincie kunt gaan verkennen. Laten we wel wezen: elk excuus om op pad te gaan in Overijssel, is een goed excuus toch? 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.