nieuws

Staatstoezicht op de Mijnen: snel duidelijkheid over omvang lekkage zoutputten

Vestiging van AkzoNobel in Hengelo
Vestiging van AkzoNobel in Hengelo
AkzoNobel moet op zo kort mogelijke termijn vaststellen hoe groot de verontreiniging is bij vier boorputten die zijn gebruikt voor zoutwinning. Dat stelt Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).Â
Uit nader onderzoek naar boorputten die AkzoNobel gebruikt voor zoutwinning is gebleken dat nog vier boorputten lekkages vertonen. 
"Akzo moet met gepaste urgentie en op prioriteitsbasis nagaan of er nog meer putten lekkages vertonen", stelt inspecteur-generaal der mijnen Harry van der Meijden. 

Wat is de oorzaak van de lekkage?

Hoe zwaar de putten zijn vervuild wordt onderzocht door AkzoNobel. Vorige maand werd een lekkage met dieselolie en pekel bekend van een andere boorput. De oorzaak van de nieuw ontdekte lekkages zijn ook nu lekkende schroefverbindingen in de buizen van de boorput. De lekkages zijn inmiddels gestopt
De vier boorputten werden de afgelopen weken onderzocht omdat deze putten sterke overeenkomsten vertonen met boorput 335. Vorige maand werd bekend dat bij deze put, tussen 1987 en 1989 diesel lekte vanuit twee schroefverbindingen op 54 en 97 meter diepte.
In de de jaren daarna lekte pekel. De lekkage werd via reguliere metingen met peilbuizen aan het oppervlakte ontdekt.

Hoe groot is de schade?

De omvang van de verontreiniging rondom boorput 335 wordt op dit moment onderzocht maar uit de eerste resultaten van dit onderzoek lijkt de verontreiniging beperkt tot enkele tientallen meters vanaf de boorput.
Eind juli worden de definitieve resultaten van boorput 335 verwacht. Wanneer de onderneming definitieve resultaten over verontreiniging bij andere 4 putten kan melden, is nog niet bekend.

Verschillende onderzoeken

AkzoNobel moet op korte termijn in een plan van aanpak aangeven hoe de onderneming de verontreiniging bij de lekke boorputten gaat opruimen.
SodM onderzoekt de oorzaak van de lekkende schroefverbindingen en waarom dit niet eerder door Akzo is ontdekt. Doel van het onderzoek is dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen. Daarnaast onderzoekt SodM of en hoe AkzoNobel aan zijn wettelijke meldingsplicht heeft voldaan.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.