nieuws

Daphne de Jong wint Maestro Holten door... YouTube-video's

Ingespannen dirigeren tijdens de finale van Maestro Holten
Ingespannen dirigeren tijdens de finale van Maestro Holten
Daphne de Jong won gisteren de Holtense versie van het tv-programma 'Maestro'. Haar troef was onder andere dat ze zichzelf leerde dirigeren door YouTube-filmpjes te bekijken. Wij vroegen ons daarom af: hoe leer je jezelf dirigeren?
In het tv-programma door AVROTROS proberen bekende Nederlanders, onder leiding van presentator Frits Sissing, het dirigentenvak onder de knie te krijgen.
De Holtense Muziekvereniging zocht een manier om te laten zien dat ze meer kan dan alleen fanfares spelen en bedacht daarom de lokale variant. Zes Holtense prominenten werden uitgenodigd om met elkaar de strijd aan te gaan in het Kulturhus, waaronder Daphne.

'Vierkwartsmaat ging automatisch'

Maar hoe leer je het vak 'dirigeren'? "Op YouTube staan vijf filmpjes van de AVRO met als titel 'Dirigeren doe je zo'", vertelt de uiteindelijke winnares Daphne. "Aan de hand van die filmpjes heb ik mezelf leren dirigeren."
"De twee belangrijkste dingen bij het dirigeren zijn het aangeven van het ritme, door middel van de vierkwartsmaat, en de instart van elke groep instrumenten. Die vierkwartsmaat geef je aan met je rechterhand en daar was ik al zo lang van tevoren mee aan het oefenen dat dat op de avond zelf automatisch ging."

Veel luisteren

"Met de linkerhand moet je aangeven wanneer elk instrumentengroep moet instarten tijdens het spelen van het nummer. Ik dirigeerde het nummer Skyfall van Adele, dus ik zocht daarvan een fanfare-arrangement op YouTube op en probeerde te ontdekken wanneer welk instrument begon te spelen."
"Toen ik eenmaal zelf met het Holtense orkest had geoefend, beluisterde en bekeek ik heel vaak het filmpje van mezelf dat een andere deelnemer had gemaakt. Zo wist ik precies waar in het orkest welke instrumentengroep zat en wanneer die moest beginnen met spelen."

Geen dirigentencarrière

Uiteindelijk ging Daphne er dus met de winst vandoor. Waarom denkt de maestro dat juist zij heeft gewonnen? "Ik denk dat ik de maat als beste kon aangeven en de anderen wat minder", antwoordt ze lachend.
"De Gouden Baton die ik heb gewonnen staat nu mooi op de schouw. Wat er op de planning staat, weet ik niet. Misschien dat ik bij een ander evenement nog laat zien een maestro kan en heeft gedaan. Ik vind het leuk om te dirigeren, maar voorlopig ambieer ik geen dirigentencarrière."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.