nieuws

Intern politierapport vuurwerkramp alsnog openbaar: niet professioneel omgegaan met bewijsstuk

Ravage na de ramp in Enschede
Ravage na de ramp in Enschede
De politie Oost-Nederland heeft vandaag een kritisch intern rapport over het onderzoek naar de vuurwerkramp openbaar gemaakt. De rechtbank had de politie hiertoe bevolen. Wel zijn namen van getuigen en rechercheurs onherkenbaar gemaakt. Uit het rapport blijkt, zoals al werd aangenomen, dat het Tolteam op 'niet-professionele wijze' is omgegaan met een rode sportbroek, die mogelijk werd gedragen door verdachte André de Vries.
Delen van het onderzoek naar de vuurwerkramp zijn 'niet zorgvuldig' gedaan. Er kunnen 'serieuze vragen over de professionaliteit' bij worden gesteld. Dat schreef het Bureau Interne Zaken (BIZ) van het voormalige politiekorps Gelderland-Midden in 2004 in een rapportage aan de burgemeester van Enschede.

Rode broekje niet netjes bewaard

In het BIZ-rapport staat dat het Tolteam van de politie de broek niet netjes heeft bewaard en meerdere keren uit de plastic verpakking heeft gehaald voor het naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) werd gestuurd voor onderzoek.
Volgens twee oud-rechercheurs had het broekje nooit als bewijs gebruikt mogen worden. Ze stapten naar de rechter omdat ze het gevoel hadden dat de politie belangrijke informatie achterhield door het BIZ-rapport niet openbaar te maken.

'Geen fouten met bewijsmateriaal'

De rechter heeft in mei bepaald dat het rapport alsnog openbaar gemaakt moest worden. De politie weigerde dit aanvankelijk omdat het een intern onderzoek betreft. Politiechef Stoffel Heijsman wijst erop dat de rijksrecherche, en later de ombudsman en het NFI, van mening zijn dat er geen fouten zijn gemaakt met het bewijsmateriaal.
Het gerechtshof in Arnhem concludeerde tijdens de strafzaak dat "zelfs als er met de broek grappen zijn uitgehaald, de sporen op de broek daardoor toch niet zijn veroorzaakt".

De Vries veroordeeld en vrijgesproken

Vermeende brandstichter De Vries werd in eerste instantie veroordeeld, maar later door het Hof vrijgesproken. Twee jaar geleden overleed hij aan de gevolgen van kanker.
Ondanks het omvangrijke onderzoek is niet vast komen te staan wat de oorzaak is van de ramp en welke personen en instanties daarvoor aansprakelijk zijn, meldt de politiechef. Voor slachtoffers en nabestaanden betekent dit dat zij geen antwoorden op hun vragen hebben gekregen. 

Onderzoek heeft grote impact
"Weinig onderzoeken hebben meer impact gehad op slachtoffers, getuigen en eigenlijk de hele samenleving, dan het onderzoek naar de vuurwerkramp op 13 mei 2000 in Enschede", zegt Heijsman.
Bij de ramp op het terrein van S.E. Fireworks vielen 23 doden, onder wie 4 brandweermannen. Daarnaast raakten bijna duizend mensen gewond en werden honderden woningen verwoest. 
 
Bekijk ook het dossier 'Vuurwerkramp 2000'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.