nieuws

Oud-rechercheur noemt gang van zaken onderzoek vuurwerkramp 'misdadig'

"Het is misdadig wat hier is gebeurd." Ex-rechercheur Paalman reageert op een intern politierapport over de vuurwerkramp in Enschede dat vanochtend openbaar is gemaakt. Hij wil dat de Tweede Kamer zich over de zaak buigt.
Het politierapport onderschrijft de bewering van Paalman dat er door rechercheurs in het onderzoek naar de vuurwerkramp niet altijd professioneel is gehandeld. De politietop en rijksrecherche blijven van mening dat er geen fouten zijn gemaakt, maar Paalman beticht hen ervan de fouten in de doofpot te willen stoppen. "Ik hoop dat openbaarmaking van dit interne rapport leidt tot een parlementair onderzoek of een parlementaire ondervraging."
"Ik wil vooral rehabilitatie voor de inmiddels overleden André de Vries, die in eerste instantie tot vijftien jaar cel werd veroordeeld omdat de politie hem per se als de brandstichter wilde zien terwijl veel zaken daartegen spraken." De Vries werd later alsnog vrijgesproken en kreeg een schadevergoeding, maar volgens Paalman is hij "schandalig" behandeld.

'Flutonderzoek'

Uit het rapport van Interne Zaken blijkt onder meer dat er is gerommeld met twee belangrijke bewijzen tegen De Vries. "De rijksrecherche onderzocht dat toen, maar nu blijkt dat dat een flutonderzoek was. Hun onderzoeksopdracht was zo beperkt dat geen enkel pijnpunt aan de orde kwam. En dus was er zogenaamd niks aan de hand", zegt Paalman.
De oud-rechercheur is boos dat in de verschenen rapportage alsnog stukken zijn weggelakt, terwijl de rechter daarvoor geen opdracht gaf. Volgens Stoffel Heijsman, de huidige korpschef van de regiopolitie Oost-Nederland, is dat gedaan omdat de politie naar de hoogste bestuursrechter, de Raad van State, is gestapt. Die moet bepalen of er nu voldoende openbaar is gemaakt over het onderzoek. 

Juridisch gevecht

Vanochtend werd een intern rapport naar de vuurwerkramp na een jarenlang juridisch gevecht openbaar gemaakt. Heijsman voldoet daarmee aan een bevel van de rechter.
Daaruit blijkt dat delen van het onderzoek naar de vuurwerkramp op 13 mei 2000 in Enschede zijn "niet zorgvuldig" gedaan. Er kunnen "serieuze vragen over de professionaliteit" bij worden gesteld. 
 
Bekijk ook het dossier 'Vuurwerkramp 2000'.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.