nieuws

OM eist celstraffen van vijf jaar tegen verdachten overval Emté Rijssen

Voor de rechtbank in Almelo zijn celstraffen van vijf jaar geëist tegen drie verdachten van de overval op supermarkt Emté in Rijssen in januari dit jaar. Bij de overval werden vier jonge medewerksters opgesloten in een koelcel en gingen de overvallers er met meer dan 10.000 euro vandoor.
De overval is volgens de officier van justitie bedacht door een 26-jarige medewerker van de supermarkt en een van de overvallers, een 33-jarige Enschedeër. Zij zouden een 44-jarige plaatsgenoot hebben ingeschakeld om daarbij te helpen.
Op 11 januari, vlak voor sluitingstijd, zou de 26-jarige medewerker een roldeur hebben geopend waardoor de gemaskerde overvallers naar binnen konden komen. Daar bedreigden ze de vier medewerksters met een mes en een vuurwapen. Die moesten hun mobiel afgeven, op de grond gaan liggen en werden uiteindelijk in de koelcel opgesloten. Daar werd ook de 26-jarige na het afgeven van de buit opgesloten.

Traumatische ervaring

Tijdens de zitting gaven twee slachtoffers aan dat niet alleen de overval zelf traumatisch was, maar ook het feit dat hun collega daar bij betrokken was. Voor hen was hij degene die rustig bleef tijdens de opsluiting. "Het komt wel goed" zou de man gezegd hebben toen een van hen hyperventileerde van de angst. De schok dat deze collega een van de daders was, was groot. "Hij was zo'n aardige jongen, waarom?"
De overval werd opgelost omdat de 26-jarige plots met geld begon te strooien. De man had vóór de overval geldproblemen, maar kon opeens weekendjes weg, etentjes betalen en had zelfs geld om een tatoeage te laten zetten. Bij de politie bestond al het idee dat er iemand van binnenuit betrokken was, de overvallers wisten te goed de weg in de supermarkt.

Telefoontaps

De telefoons van 26-jarige en de 33-jarige werden getapt en zo kwam ook de derde verdachte in beeld. De moeder van de 33-jarige werd aangehouden nadat volgens de officier van justitie uit telefoontaps bleek dat ze de buit van de overval verstopte op verzoek van haar zoon. Tegen haar is een half jaar cel geëist. De officier van justitie verwijt de vrouw dat ze op de hoogte was van de overval en haar zoon niet tegenhield bij het overvallen van meisjes van 16 of 17 jaar die in de supermarkt werkten.
De 26-jarige medewerker heeft bekend en zegt spijt te hebben. Hij zou niet beseft hebben hoe groot de impact van de overval op zijn collega's zou zijn. Tijdens de zitting zei hij dat hij de overval niet wilde, maar dat hij onder de druk van de 33-jarige zwichtte. Die 33-jarige vertelde dat de overval samen gepland was.

Overval op Duitse juwelier

De twee worden er ook van verdacht dat ze een overval op een juwelier in het Duitse Epe, bij Gronau, wilden plegen. Bij een huiszoeking in de woning van de medewerker werden twee complete draaiboeken gevonden voor die overval. Daarin stond stap voor stap beschreven hoe ze de zaak binnen zouden gaan, de medewerkers met pepperspray uit zouden schakelen om dan de vitrines kapot te slaan.
De 44-jarige verdachte ontkent. De man, die geen onbekende van justitie is, zegt dat hij de overval niet pleegde en dat hij niet in Rijssen was. Verder houdt de man zijn mond. Zijn naam komt mogelijk ook voor in het draaiboek van de overval op de Duitse juwelier, maar volgens de officier van justitie is er t weinig bewijs om hem daar voor te veroordelen. Ze vroeg dan ook om een vrijspraak voor die verdenking.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.