nieuws

Boswachter wil slagboom om toeristenweg op Sallandse Heuvelrug 's nachts af te sluiten

Als het aan boswachter Sjaak van Dijk ligt, gaat de toeristenweg op de Sallandse Heuvelrug 's nachts met een slagboom dicht.
Gisternacht werd er een jong vosje doodgereden op de weg tussen de Holterberg en de Nijverdalseberg. Dat gebeurde op een tijdstip, waarop er helemaal geen verkeer mocht rijden. 

Warmen aan het wegdek

In de zomerperiode mag er tussen 21.00 uur en 09.00 uur niet met gemotoriseerde voertuigen over de weg gereden worden. Dieren als vossen, reeën, slangen en hagedissen, zoeken 's nachts vaak het asfalt op. Om de weg over te steken, maar soms ook om zich te warmen aan het wegdek. 
"We weten zeker dat het gebeurd is op een tijdstip dat er niet gereden mocht worden. Toen we het diertje gistermorgen vonden, was hij nog warm," vertelt Sjaak van Dijk over het vosje van amper een maand oud. 

Vijftig reeën per jaar

Van Dijk deed onderzoek naar het aantal dieren dat omkomt bij aanrijdingen op de Heuvelrug. "Per jaar komen er alleen al vijftig reeën om, dat is er bijna een per week."
Als het aan Van Dijk ligt, wordt de weg 's nachts afgesloten met een slagboom. "Maar dat is aan de gemeenten Rijssen-Holten en Hellendoorn. Als ik het voor het zeggen had, zouden we de weg afsluiten." Eerdere voorstellen stuitten op bezwaren van ondernemers die aan de weg gevestigd zijn.

'Over de weg racen'

De boswachter benadrukt dat hij de toeristen niet van de weg wil weren. "Het gaat vooral om de forenzen, het woon-werkverkeer. Dat zijn mensen die over de weg racen, om zo snel mogelijk van a naar b te komen."
Ook Bianca Veneklaas van Camping de Holterberg ziet graag een slagboom bij het natuurpark. "Laat mensen er een paar euro ingooien. Levert het ook nog wat op voor Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Woon-werkverkeer heeft er niks te zoeken."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.