nieuws

CBR haalt voorspelbare vragen uit examens na onderzoek van Universiteit Twente

Universiteit Twente / UT in Enschede
Universiteit Twente / UT in Enschede
Het rijvaardigheidsbureau CBR heeft de theorie-examens aangepast om de voorspelbaarheid tegen te gaan. Dat gebeurt na een onderzoek van Universiteit Twente en CITO.
Uit onderzoek van RTL Nieuws eerder dit jaar bleek dat de examens met behulp van trucjes te maken zijn. Rijscholen maakten volgens het onderzoek handig gebruik van voorspelbaarheid in de antwoorden om de leerlingen in korte tijd klaar te stomen voor het examen.
"Voorspelbaarheid is niet in alle gevallen ongewenst", laat een woordvoerster van het CBR weten.

Universiteit Twente

Het rijvaardigheidsbureau liet Universiteit Twente en CITO onderzoek doen naar 4500 vragen en 3800 afbeeldingen. Op basis daarvan zijn enkele honderden vragen verwijderd.
Bovendien heeft het CBR aangekondigd voortaan ieder jaar een controle op de vragen uit te voeren.

Zelfde type antwoord

Het onderzoek van RTL toonde aan dat in vragen over bepaalde verkeerssituaties altijd hetzelfde type antwoord het juiste was. Door cursisten te wijzen op die voorspelbaarheid in de antwoorden hielpen rijscholen tienduizenden cursisten te slagen.
Het CBR laat weten dat in de vragenbank 57 (verkeers)situaties voorspelbaar zijn. Mochten die situaties in te veel vragen voorkomen, dan zijn de desbetreffende vragen verwijderd.
Het rijvaardigheidsbureau wil benadrukken dat geen enkele voorspelbaarheid vaker dan twee keer in een examen zit.
"Sommige trucjes zijn ook nuttig en die vinden wij niet ongewenst", zegt de woordvoerster. Zo zijn er vragen waarop het antwoord luidt dat de remweg langer wordt. Dat is heel belangrijk om te weten."
Volgens het CBR staat echter de boodschap overeind dat je alleen slaagt als je kennis van de verkeersregels hebt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.