nieuws

SlijtersUnie verliest kort geding over alcohol schenken in winkels

Verkoop wijn bij Waanders in de Broeren Zwolle
Verkoop wijn bij Waanders in de Broeren Zwolle
De Koninklijke SlijtersUnie trekt in de rechtszaak die de branchevereniging had aangespannen tegen de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) aan het kortste eind. De rechtbank in Den Haag heeft bepaald dat de VNG gemeenten die meedoen aan een pilot voor een mengvorm van horeca en winkels niet tot de orde hoeft te roepen.
De SlijtersUnie wilde via een kort geding een stokje steken voor een landelijke proef waarbij winkeliers alcohol mogen schenken. Aan deze proef doen 36 gemeenten mee. De rechtbank oordeelde in een uitspraak vandaag dat de VNG een beperkte rol heeft bij de handhaving van de Drank- en Horecawet. De verantwoordelijkheid ligt volgens de rechter bij de individuele gemeentebesturen.

VNG hoeft niet op te roepen tot het staken van de proef

"De VNG hoeft gemeenten niet op te roepen een pilot te staken waarin zij bij de handhaving van de Drank- en Horecawet mengvormen van horeca en winkels gedogen", aldus de rechtbank. 
De SlijtersUnie baalt van de uitspraak, omdat de organisatie zich nu gedwongen ziet om tegen alle deelnemende gemeenten afzonderlijk een gerechtelijke procedure te starten.

Wijn schenken in boekhandel Zwolle mocht niet

Een van de betrokken pilotgemeenten is Zwolle. De Slijtersunie haalde in een eerdere rechtszaak tegen de gemeente Zwolle al zijn gelijk voor het toestaan van het schenken van wijn in boekhandel Waanders. De SlijtersUnie wilde dat de gemeente dat verbiedt.     

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.