nieuws

Toekomst daklozenopvang en Herberg Zwolle blijft aandachtspunt partijen

Daklozenopvang De Herberg in Zwolle
Daklozenopvang De Herberg in Zwolle
De Regionale Instelling voor Begeleid Wonen, de woningbouwcorporaties en de gemeente Zwolle praten begin volgend jaar over de daklozenopvang in Zwolle. Er komt een speciale bijeenkomst waarin ook wordt gekeken naar de toekomst van De Herberg.
Door veranderende wet- en regelgeving kunnen de negen betrokken woningcorporaties niet automatisch de bestaande financiële regeling voor daklozenopvang De Herberg verlengen.

Strengere regels financiering

De corporaties zijn niet van plan om zich helemaal terug te trekken, maar het half miljoen euro voor huisvesting dat nu van de corporaties komt kan niet zonder meer opnieuw op tafel gelegd worden.
"De regels zijn verscherpt. De huisvestingskosten van De Herberg zijn lager dan dat half miljoen, dus er gaat nu ook geld naar de net zo belangrijke activiteiten of voeding voor de bewoners. Maar dat mogen wij als woningcorporatie niet bekostigen. Dus moeten wij met elkaar afspreken wie waar financieel verantwoordelijk voor is. De afspraak met De Herberg dateert uit 2010." Dat zegt Monique Boeijen van woningcorporatie SWZ in Zwolle.

Herberg niet dicht

Dat betekent niet dat De Herberg dicht gaat, zegt directeur Hartings van de RIBW. "Wel moeten wij kijken naar een andere structurele vorm van subsidie, omdat wij niet geloven dat Zwolle compleet zonder Herberg kan. Daarom komt er een werkconferentie in januari waar verschillende partijen op zoek gaan naar oplossingen."

Voorkomen dat mensen dakloos raken

"Zwolle heeft als uitgangspunt niemand slaapt op straat" zegt Hartings. Wel denkt Hartings dat er meer beleid gevoerd kan en moet worden op het voorkomen dat mensen dakloos raken.
Ook de doorstroom van mensen in de Herberg naar een eigen huis moet en kan sneller. Daar is die werkconferentie ook voor bedoeld, om te kijken hoe je de instroom van daklozen beperkt en de doorstroom van mensen naar een eigen huis versneld.

Onrust

Vanuit de stad komen vragen over het voortbestaan van de Herberg. Zo zijn de geestelijk vader van de daklozenopvang in Zwolle, Joop van Ommen, en de ChristenUnie bang voor de toekomst van de opvang.
Hartings begrijpt de zorgen, maar zegt dat er nog twee jaar is om het beleid rond daklozenopvang te bespreken en dat er geen sprake is van sluiting van de opvang. De financiële steun voor de Herberg van de woningcorporaties is tot en met 2019 afgesproken.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.