nieuws

Gekoppelde rookmelders geplaatst in Borne; buren reageren op elkaars alarm

In Borne en Zenderen zijn in 30 woningen gekoppelde rookmelders geplaatst. Dat betekent dat in blokken van vijf huizen de buren elkaars rookmelder horen afgaan.
De bedoeling is dat de buren die met elkaar gekoppeld zijn na een melding zo snel mogelijk controleren in welk van de huizen mogelijk brand is. Zo kunnen zij elkaar te hulp schieten. 

Sneller dan brandweer

Omdat de brandweer toch altijd een aanrijtijd heeft van een paar minuten kan het systeem van de gekoppelde rookmelders uitslaande branden of ernstige persoonlijke ongelukken voorkomen.

Vitale buurman helpt bij melding

"Wanneer één melder afgaat, gaan ze allemaal af. Zo kan een buurman die wordt gealarmeerd het verschil maken tussen leven en dood. Omdat wij in Nederland langer zelfstandig moeten en willen blijven wonen betekent het ook dat er naar verwachting meer branden ontstaan. Oudere mensen zijn kwetsbaarder. Uit onderzoek van het brandwondencentrum blijkt ook dat het aantal mensen met brandwonden in de toekomst gaat stijgen, juist omdat Nederlanders langer thuis blijven wonen. Dit systeem van gekoppelde rookmelders kan levens redden." Dave de Leeuw van Brandweer Twente is heel enthousiast over het project van de gekoppelde melders.

Valse meldingen neemt buurt voor lief

De buren van de Ennekerdijk in Borne waren direct enthousiast toen zij benaderd werden door het Nije Noaberschap om mee te doen aan de proef met de gekoppelde rookmelders. Omdat het om relatief weinig huizen gaat en de buren elkaar goed kennen vinden zij deze hulp juist een extra vorm van goede sociale controle. 
Bang voor valse meldingen zijn ze niet. "Liever één keer te veel naast mijn bed voor niks, dan één keer te laat, voor mij valt het onder noaberschap, je zorgt voor de buren", aldus buurtbewoner Oude Weernink.

Evaluatie

Over een half jaar gaat de brandweer met de buurt om tafel om over hun ervaringen te praten en te kijken of de gekoppelde rookmelders aan alle verwachtingen voldoen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.