nieuws

Luchthaven én windmolens in Enschede mogelijk, maar niet zonder toestemming

Windmolen / windmolens
Windmolen / windmolens
Enschede kan niet zomaar windmolens plaatsen. Voor elke windmolen moet een ontheffing worden aangevraagd bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. Dat blijkt uit een studie van het Nederlands Luchtvaart- en Ruimtecentrum NLR.
Die heeft dat onderzocht op verzoek van de gemeente Enschede. Die wil meer duurzame energie, maar ook de luchthaven verder ontwikkelen. Dat is gebonden aan strikte regels en uit het onderzoek moet blijken of dat allebei kan.

Vliegtuigen en windmolens

De gemeente wil het aandeel duurzame energie verhogen tot tenminste 12 procent in 2030 en wil weten of dat kan met windmolens.
Tegelijkertijd wil ze weten of de bouw van windmolens de ontwikkeling van de Technology Base Twente op het luchthaventerrein in de weg staat. 
De Technology Base Twente is een hoogwaardig bedrijventerrein rondom de start- en landingsbaan. Vliegtuigjes die daar gebruik van maken zouden tegen de windmolens kunnen vliegen of last kunnen hebben van de luchtverplaatsing door de wieken van de windmolens. 

Radar

In het verleden heeft Enschede geregeld het deksel op de neus gekregen bij de bouw van gebouwen hoger dan honderd meter. Defensie stond dat niet toe vanwege de aanwezigheid van een radar voor de luchtverdediging op het luchthaventerrein. Dat is nu niet meer aan de orde.  

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.