nieuws

Nieuwe geluidsnorm moet overlast festivals in Zwolle aanzienlijk beperken

De maximale geluidsproductie voor een muziekfestival of evenement in Zwolle schommelt voortaan tussen de 70 en 85 dB(A). Door de toepassing van deze nieuwe variabele gemeentelijke geluidsnorm worden de belangen van omwonenden die geluidshinder ondervinden en de belangen van festivalorganisatoren die geluid produceren beter in balans gebracht.
Per evenement en per locatie zal de gemeente aan de hand van een akoestisch onderzoek vaststellen wat de maximale geluidsproductie kan zijn. Uitgangspunt is dat de geluidhinder voor direct omwonenden minimaal is.
"Ze moeten tijdens het evenement op een normale spreektoon met elkaar in huis kunnen communiceren." aldus wethouder Rene de Heer.

Minder klachten geluidsoverlast

Volgens de wethouder gaat het bij het toepassen van de variabele geluidsnorm om maatwerk.
"De norm wordt sinds begin dit jaar gebruikt om vergunning te verlenen aan evenementen. Er zijn nu al aanzienlijk minder klachten over geluidoverlast in Zwolle dan in voorgaande jaren," aldus de Zwolse wethouder.

Uitzonderingen

In incidentele gevallen kan de gemeente nog wel afwijken van de maximale geluidsnorm van 85 dB(A).
"Denk daarbij bijvoorbeeld aan bijzondere evenementen zoals Koningsdag in Zwolle en de jaarlijkse carnavalsoptocht." aldus de Heer. "Die zijn voor de stad zo belangrijk dat we een uitzondering maken." 

Grote muziekfestivals buiten binnenstad

De grote muziek en dansfestivals zullen voortaan zoveel mogelijk op locaties buiten de binnenstad gehouden worden.
Toch zijn muziekevenementen in de binnenstad niet onmogelijk. Volgens de Zwolse wethouder kunnen festivalorganisatoren met innovatieve geluidwerende maatregelen regelen dat ze op binnenstadlocaties de maximale grens van 85 dB(A) niet overschrijden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.