nieuws

Personeel De Karelskamp neemt afstand van rapport over mogelijke sluiting gevangenis

Cellencomplex van gevangenis Karelskamp in Almelo
Cellencomplex van gevangenis Karelskamp in Almelo
Het personeel van De Karelskamp in Almelo distantieert zich van het rapport dat de Dienst Justitiële Instellingen gepubliceerd heeft. In dat rapport staat dat de gevangenis over vier jaar dicht zou kunnen.
"Er komt een dezer dagen een brief met daarin de mededeling dat de centrale ondernemingsraad zich distantieert van het rapport. Wij staan er zeker niet achter," vertelt Peter Sjabbens. Hij is gevangenbewaarder en voorzitter van de OR van De Karelskamp.

'Wat moeten we doen dan?'
Of het rapport en de daaruit voortvloeiende dreiging van sluiting leidt tot acties, durft Sjabbens niet te zeggen. "Dat is een lastige vraag. Wij gooien het bijltje er zeker niet bij neer, maar wat moeten we doen dan? Er is nog niks besloten en om dan direct te gaan staken... Dat geeft geen positief geluid."
"Maar het moge duidelijk zijn: sluiting van je eigen bajes, daar sta je nooit achter. Het is afwachten wat voor regering we gaan krijgen. Daar staat of valt het mee."
Sluiting over kabinet getild
Er wordt door politici in Den Haag al langer gezocht naar een oplossing voor de lege cellen in gevangenissen. Tot 2021 komen er volgens het rapport 2.558 cellen leeg te staan. In het verleden werd er al vaker over sluiting van de gevangenis in Almelo gesproken.
De Tweede Kamer vroeg het kabinet om de sluiting van de gevangenissen over deze kabinetsperiode heen te tillen. Dat gebeurde, maar de verkiezingen voor een nieuwe Tweede Kamer zijn volgend jaar al.

Te veel lege cellen? 
Van te veel lege cellen willen ze in Almelo niks van weten. "We hebben hier 156 cellen en 198 bedden. We zitten in principe vol met mensen die voor het merendeel uit Twente komen," vertelt Sjabbens. 
"Kijk maar op de kaart: als je Almelo weghaalt, is het hele noordoosten leeg," doelt Sjabbens op de aanwezigheid van gevangenis. "Dan praat je over resocialisatie in eigen regio. Dat wordt een lastig verhaal voor de mensen die hier vandaan komen."
Voorbeeldinrichting
"Wij zijn nog steeds van mening dat we een voorbeeldinrichting zijn," aldus de medewerker van De Karelskamp. "We werken nauw samen met ketenpartners, gemeenten, hebben een nieuwe fabriek geopend, ons gebouw is in prima conditie."
"Als je ziet hoeveel mensen succesvol terugkeren naar de maatschappij... We doen het gewoon hartstikke goed."

Andere gevangenissen

In het rapport van Dienst Justitiële Instellingen staat dat er in de komende vijf jaar acht gevangenissen dicht kunnen. Almelo wordt in het vierde van die vijf jaar genoemd. Het sluiten van de gevangenissen zou meer dan 2.500 banen kosten.
Naast Almelo worden gevangenissen in Rotterdam, Zoetermeer, Zeist, Heerhugowaard, Veenhuizen, Alphen aan den Rijn, Almere en Ter Apel genoemd op de lijst van de te sluiten instellingen.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.