Burgemeester Hermans van Almelo ernstig teleurgesteld over rapport sluiting De Karelskamp

Ernstig teleurgesteld. Zo reageert burgemeester Jon Hermans van Almelo op het rapport dat de Dienst Justitiƫle Inrichtingen gepubliceerd heeft. In dat rapport staat dat gevangenis De Karelskamp in Almelo over vier jaar dicht zou kunnen.

"In maart heeft de Tweede Kamer de staatssecretaris opgelegd De Karelskamp deze regeerperiode ongemoeid te laten", zegt Hermans. "De staatssecretaris wilde toen wel verder met de voorbereidingen van het bezuinigingsplan voor zijn opvolger. Nu ligt het plan dus ineens al klaar."

Zijn we voor de gek gehouden? 

Hermans wil die woorden niet gebruiken. Wel laat ze haar teleurstelling duidelijk blijken. "Als je toezegt dat je deze regeerperiode de gevangenis ongemoeid laat, dan moet je niet een maand later zo'n rapport uitbrengen. Daardoor ontstaat weer onrust." In het rapport wordt erover gesproken dat bestuurders en overheden nauw bij de plannen worden betrokken. "Daar is ook niets van gebleken", zegt Hermans.

In politiek Den Haag wordt al langer gezicht naar een oplossing voor de vele lege cellen in gevangenissen. Tot 2012 komen er 2558 cellen leeg te staan, zo is te lezen in het rapport. 

Waarom is de gevangenis belangrijk voor Almelo? 

De regio komt niet alleen in het geweer omdat veel banen verloren gaan. In Noordoost Nederland blijven weinig justitiële inrichtingen over als De Karelskamp verdwijnt. "Ze moeten kijken waar nu leegstand is", zegt Hermans. "De Karelskamp zit grotendeels vol met gevangenen die voor het merendeel uit Twente komen. Samen met allerlei ketenpartners boekt de gevangenis goede resultaten voor gedetineerden die na hun straf terugkeren in de maatschappij." 

Of een mogelijke sluiting van de gevangenis gevolgen heeft voor de rechtbank in Almelo kan Hermans niet zeggen. "We hebben een stevige strijd gevoerd om een volwaardige rechtbank in Almelo te houden. Toen was het een pré dat we een gevangenis hadden. In de tijd dat we streden om De Karelskamp te behouden, was het een pré dat we een volwaardige rechtbank hadden." 

Blijven lobbyen

Hermans blijft zich de komende periode inzetten voor de lobby om de gevangenis in Almelo te houden. "We gaan ons richten op de Kamer en het kabinet voor na de Tweede Kamer-verkiezingen." De verkiezingen zijn in maart volgend jaar. 

Meer over dit onderwerp:
de karelskamp almelo gevangenis Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren