nieuws

Roestige Spijkers & Andere Helden

Roestige Spijkers & Andere Helden
Roestige Spijkers & Andere Helden
TAMTAM Objektentheater maakt kijktheater met gevonden voorwerpen in de hoofdrol. Een vorm van theater die al bijna veertig jaar lang ontwikkeld wordt door de oprichters, makers en spelers Gérard Schiphorst en Marije van der Sande.
Zonder tekst te gebruiken, wel met beeldend geluid en zelf gecomponeerde muziek. Oud materiaal, objecten, muziek en decor vertellen samen steeds opnieuw verhaal - deze zomer bijna elke vrijdag, zaterdag en zondag te zien in het hippe Deventer Havenkwartier. Roestige Spijkers en Andere Helden, heet het. Dit blog is geschreven door de bekende Nederlandse acteur en regisseur Aus Greidanus sr. van toneelgroep De Appel waarvan hij ook artistiek leider werd, hij werd ook verrast door TAMTAM:
ROESTIGE SPIJKERS & ANDERE HELDEN
door Aus Greidanus sr.
Het festival van de metamorfose.
Dansen op de vuilnisbelt van onze beschaving.
Of verbeelding aan de macht.
Dat is kort gezegd waar het over gaat in de nieuwe voorstelling van TAMTAM. Een voorstelling die voor ieder publiek waar ook ter wereld gespeeld kan worden. En ook gespeeld zou moeten worden.
En daar zijn meerdere redenen voor.
Allereerst het fenomeen transformatie en metamorfose.
Met ogenschijnlijk waardeloze gevonden en weggegooide voorwerpen scheppen zij dieren, mensen en landschappen die in zichzelf vervolgens weer metamorfoses ondergaan en daarmee steeds wisselende emoties oproepen.
Zo geven zij door geniale manipulatie waarde aan wat waardeloos lijkt
Creare (uit niets iets scheppen) het vermogen dat aan goden en kunstenaars wordt toegekend en ons vervolgens allen inspireert
Inspirare (leven inblazen) nog zo’n woord. Wat is er mooier dan als je dat bij je publiek kan bereiken.
Het niet kloppende inspireert, zou je kunnen stellen en dat is wat je ondergaat bij deze voorstelling en deze speeltechniek. In al zijn diversiteit.
Niet alleen het niet kloppende van dansende nietjes en vechtende rubber handschoenen inspireert maar ook de techniek die hier gehanteerd wordt draagt ertoe bij dat mijn eigen creativiteit als publiek wordt aangesproken.
Want tegelijkertijd kijk ik zowel voor als achter de schermen.
Ik zie de voorwerpen die tot leven komen en zie tegelijk hóe ze tot leven komen . Schepper en geschapene in dialoog .
En ik mocht daar als regisseur naar kijken, van meegenieten en er een klein steentje aan bijdragen. Ga kijken als u de kans krijgt
Aus Greidanus
Inga Tjapkes ging op bezoek bij Gérard Schiphorst en Marije van der Sande van TAMTAM en sprak met ze over hun jarenlange samenwerking en deze nieuwe voorstelling. Je ziet het in OverUIT de Kunst op zondag 17 juli bij TV Oost.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.