nieuws

Burgemeester Tubbergen geschrokken van uitbuiting en mishandeling zwakbegaafde man

"Ik ben ervan geschrokken, iedereen die het hoorde is er behoorlijk van geschrokken." Burgemeester Stegers van Tubbergen hoorde na de aanhouding van een echtpaar en hun zoon, dat in Tubbergen een zwakbegaafde man jarenlang als slaaf is uitgebuit.Â
Stegers weet wie het slachtoffer is. "In een kleine gemeenschap als Tubbergen kent iedereen elkaar eerder dan in een grote stad. Ik kreeg vlak voor de aanhoudingen van het Functioneel Parket te horen dat er iets ging gebeuren, maar niet precies wat. Achteraf heb ik meer details gehoord." 
Het slachtoffer werd acht jaar lang 's avonds opgesloten in een tuinhuisje. Hij werkte zeven dagen in de week, zestien uur per dag zonder dat hij daarvoor werd betaald. Als het werk niet goed was, werd de man mishandeld.
De man werd ook als zogenoemde katvanger gebruikt: de verdachten zetten een bedrijf, een huis en een aantal voertuigen op zijn naam. Op die voertuigen stonden meerdere boetes van het CJIB.

Hulpvraag

Bij de gemeente Tubbergen was de situatie niet bekend. "De vraag of we dit hadden kunnen weten en of we er iets aan hadden kunnen doen moeten we later beantwoorden", zegt Stegers. "We gaan bekijken welke hulp we kunnen bieden aan de betrokken. Waar zoiets gebeurt, komt onvermijdelijk een hulpvraag."
Twee van de verdachten blijven voorlopig vastzitten, de derde is vrijgelaten maar blijft wel verdachte in de zaak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.