nieuws

Kim uit Losser zoekt tevergeefs een bijbaan: "Autisten zijn dom. We willen je niet"

De 17-jarige Kim van Huizen uit Losser wil niets liever dan een bijbaantje. Het afgelopen jaar verstuurde ze een ontelbaar aantal sollicitaties, onder meer naar Hema in Enschede, en Zeeman en Emté in Losser. Maar steeds werd ze afgewezen. Volgens Kim omdat ze autisme heeft.
‘‘Autisten zijn dom. Ga maar weg, we willen je niet, hoor ik steeds. Het doet heel erg pijn", aldus Kim. Een paar keer werd ze uitgenodigd voor een gesprek. Maar niemand zag het zitten met Kim.

Kims moeder begrijpt haar dochters verdriet: "Ze is heel precies en altijd op tijd. Dat is het voordeel van mensen met autisme. Alleen moet je haar één opdracht per keer geven. Dan gaat het prima."

Niet bekend met de wet
Het anti-discriminatiebureau Artikel 1 Overijssel heeft de afgelopen jaren 25 soortgelijke gevallen behandeld in Twente. "Maar het is slechts een topje van de ijsberg, want niet iedereen is bekend met de wet", vertelt klachtenconsulent Marten Verheijen.
"Die wet stelt dat werkgevers sollicitanten en werknemers niet mag discrimineren vanwege een beperking. Alleen als de werknemer belangrijke taken uit de functie niet kan uitoefenen, ook niet met aanpassingen, dan kan de werknemer hem of haar afwijzen wegens ongeschiktheid."

Zaak aanspannen

Helaas voor Kim heeft het geen zin om een zaak aan te spannen. "Ik heb niks op papier. Ze hebben het me steeds mondeling verteld", aldus Kim.
Toch geeft Kim de moed niet op. Het liefste heeft ze een bijbaan als caissière. Volgens haar is dat helemaal niet te hoog gegrepen: "Autisten zijn ook slim, en met een beetje begeleiding komen we erg ver."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.