nieuws

Bülent Köse uit Raalte over situatie in Turkije: "Ik dacht dit is oorlog, dit gaat niet goed"

"Toen ik hoorde dat er 17 politieagenten waren gedood, dacht ik: dit is oorlog, dit gaat niet goed." Bülent Köse uit Raalte, een Nederlandse Turk, heeft het grootste deel van de nacht voor de televisie doorgebracht.
"Ik was wat aan het drinken met een kameraad in het dorp. Op een gegeven moment belde mijn vrouw die zei: heb je het nieuws al gehoord? Er is een staatsgreep in Turkije." 

'Daar zagen we de hele chaos'

"Toen hebben we direct de internationale media op de telefoon bekeken en daarna zijn we gelijk naar huis gegaan. Daar hebben we de tv aangezet: Turkse zenders, Nederlandse zenders. Daar zagen we de hele chaos", vertelt de Raaltenaar.
Het meest schrok Köse van het nieuws dat onder de doden veelal burgers waren. "Dat was echt schrikken. In eerste instantie dacht ik van: dit is een staatsgreep. De bruggen waren afgezet en het vliegveld door het leger. Ik dacht dit gaat helemaal mis."

'Er waren schoten, ontploffingen'

De Raaltenaar heeft familie in de Turkse steden Ankara en Istanbul wonen. "We hebben continu contact met elkaar gehad. Er waren schoten, ontploffingen. In Ankara ging het heel lang door."
In Deventer verzamelden zich vannacht ongeveer tweehonderd Turken bij het consulaat. Ondanks het nieuws, was de sfeer daar niet gespannen, vertelt correspondent Leo van 't Hul. "De mensen zeiden kom er maar bijstaan, dan kun je zien wat er gebeurt."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.