nieuws

Nabestaanden staan stil bij MH17-ramp, twee jaar geleden

Twee jaar geleden werd het toestel uit de lucht geschoten
Twee jaar geleden werd het toestel uit de lucht geschoten © ANP
Nabestaanden van de slachtoffers van de MH17-ramp zijn vanmiddag in Vijfhuizen geweest voor de nationale herdenking. Het is vandaag twee jaar geleden dat het toestel van Malaysia Airlines boven Oekraïne uit de lucht werd geschoten.
De besloten bijeenkomst duurde bijna twee uur. Er werden toespraken gehouden en de namen van de 298 slachtoffers werden voorgelezen. Rond 15.20 uur, het tijdstip dat het radiocontact met de MH17 verloren ging, werd een minuut stilte gehouden. Premier Rutte was erbij, maar hield geen toespraak.
Vorig jaar was de MH17-herdenking in Nieuwegein. De Stichting Vliegramp MH17 gekozen nu voor Vijfhuizen in Noord-Holland. Daar komt volgend jaar een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Ook komt er een herdenkingsbos.

Vijf Overijsselse slachtoffers

Bij de vliegramp kwamen vijf Overijsselaars om het leven. Vier van hen kwamen uit Almelo. Onder hen Karlijn Keijzer en Wiwik Rangin. De dochter van Wiwik, Gita, sprak vorig jaar indrukwekkend op de nationale herdenking.
Ook het pasgetrouwde stel Rishi Jhinkoe en Nisha Binda kwam om het leven. Zij waren net in Almelo komen wonen en stonden nog niet officieel ingeschreven. 
Tot slot Tamara Ernst uit Zwolle. Haar vader Wim was vorig jaar bij de herdenking, maar is er dit jaar niet bij vanwege een bruiloft. Een bewuste keuze, maar volgend jaar wil hij zeker weer samen met andere nabestaanden stilstaan bij de ramp. 

Onduidelijkheid over wie verantwoordelijk is

Bij de vliegramp op 17 juli 2014 kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het vliegtuig was op weg van Schiphol naar Kuala Lumpur.
Er is nog altijd veel onduidelijk over wie verantwoordelijk is voor het neerhalen van het toestel. Op de grond woedde toen een hevige strijd tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.