nieuws

'Ghetto' in Hengelo gaat tegen de grond

De sloop van de wijk Hengelose Es-Noord in Hengelo is in volle gang. Het heeft lang geduurd, voordat de sloop kon beginnen. De wijk leek volgens veel omwonenden inmiddels op een ghetto.
Er worden in de wijk ruim honderd eengezinswoningen en een flat gesloopt. Andere flats in de wijk worden opgeknapt. In totaal komen er zo'n 375 nieuwe huizen en appartementen terug.

Onherkenbaar

De wijk zal onherkenbaar worden voor oud-bewoners. Tot een aantal jaren geleden woonden er in de buurt vooral mensen met een kleine beurs. De huizen waren van woningstichting Welbions. Maar, omdat de huizen in zeer slechte staat waren, werd besloten om ze te slopen. Dat stuitte veel bewoners destijds tegen de borst.
Zij wilden niet weg en waren bang in veel duurdere huurhuizen een nieuw onderdak te krijgen. Dat is volgens de SP in de stad ook waarheid geworden. "Veel van de oud-bewoners wonen nu elders in de stad, maar betalen daar zeker 100 euro per maand meer", zegt SP-er Vincent Mulder.

Stoere wijk

Er komen in de nieuwe wijk wel weer sociale huurwoningen, zegt directeur Harry Rupert. "Maar we gaan die huurhuizen mixen met koopwoningen." Welbions gaat de nieuwe Hengelose Es niet in z'n eentje inrichten. De woningstichting gaat samenwerken met commerciële partijen Era Contour en Koopmans Bouwgroep.
"Wij mogen alleen huizen bouwen voor onze eigen doelgroep, het sociale segment. Maar als we hier weer een wijk zouden neerzetten met alleen maar sociale woningbouw, krijg je dezelfde problemen als voorheen." Naast huurhuizen komen er daarom ook veel koopwoningen.
"Het wordt een wijk voor jong en oud, arm en rijk", zegt Laura Zuidgeest van Era Contour. "Het moet een stoere wijk gaan worden, dichtbij de stad, maar ook dichtbij het groen. Mogelijk dat we het bos-thema willen doortrekken in de wijk."
Ze roept potentiële bewoners op om mee te denken over de nieuwe wijk. Die kunnen zich aanstaand weekend melden tijdens het wijkfeest of op de site.

'Shitzooi'

De reden dat de sloop zo lang op zich liet wachten, was het vondst van asbest op de meest gekke plekken. Daarnaast had Welbions niet eerder budget voor zo'n groot project. "Daar baalden we echt van. Ik ben hier geregeld langsgefietst, met de gedachte: wat een shitzooi", zegt directeur Rupert van Welbions. "Ik ben dan ook blij dat we gestart zijn."
Als de planning klopt, dan liggen alle huizen aan het einde van komende maand plat. Volgend jaar zomer zijn de flats opgeknapt, waarna de schop de grond ingaat voor de rest van de wijk.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.