nieuws

Angst in woonwijk Tubbergen waar zwakbegaafde man jarenlang werd uitgebuit

Intimidatie, pesterijen en bedreigingen. Het echtpaar uit Tubbergen dat verdacht wordt van jarenlange uitbuiting en mishandeling van een zwakbegaafde man, blijkt ook buurtbewoners te hebben geterroriseerd. De verhalen kwamen dinsdagavond aan het licht tijdens een informatiebijeenkomst van de gemeente.
Het echtpaar tegen wie een justitieel onderzoek loopt, hangt een gevangenisstraf van maximaal twaalf jaar boven het hoofd wegens arbeidsuitbuiting en mishandeling van een zwakbegaafde man. Ze hielden de man jarenlang onder erbarmelijke omstandigheden op hun woonerf vast.

Uitbuiting en mishandeling

De man deed onlangs aangifte. Hij moest jarenlang meer dan zestien uur per dag, zeven dagen per week, zonder vergoeding voor het echtpaar werken. Zowel in huiselijke kring als in de kringloopbedrijven die de verdachten runden.
De leider van het justitieel onderzoek, Hans van Hoegee van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, was gisteravond bij de bijeenkomst voor omwonenden. Hoewel hij niet inhoudelijk op de zaak kon ingaan, bevestigde hij wel dat de verhalen die tot dusver in de media over deze zaak zijn verschenen, kloppen. 

Buurtbewoners op de hoogte

Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat sommige buurtbewoners deels op de hoogte waren van de misstanden maar uit angst voor het echtpaar geen officiële aanklacht durfden in te dienen. 
Er zijn wel enkele meldingen van overlast en intimidatie gedaan. Maar uit angst om zelf doelwit te worden van de terreur heeft niemand het aangedurfd de politie in te schakelen voor de uitbuiting van de zwakbegaafde man.

Schelden, bedreigen en intimideren

"Pure angst", aldus een van de buurtbewoners. "Ik ben zelf uitgescholden, bedreigd en geïntimideerd." Bij een andere buurtbewoner werd de auto beklad en bespuugt en werden eieren tegen het raam gegooid. Ook maken sommige omwonenden zich grote zorgen over de veiligheid van hun kinderen.
Al met al hopen de meeste buurtbewoners dat het echtpaar veroordeeld wordt en dat de gemeente er alles aan doet om het gezin niet terug te laten keren naar de straat.

'Nog geen oplossing'

Burgemeester Stegers reageerde geschokt op de angst in de wijk. "Dit wist ik niet. Ik dacht dat we op de informatieavond ruimte zouden geven aan de verontwaardiging en het onbegrip over deze zaak. Maar dat zoveel mensen bang zijn en zich bedreigd voelen, daarvan ben ik enorm geschrokken. We moeten hier als gemeente iets aan doen, ik heb alleen nu nog geen oplossing", aldus Stegers.
"We moeten afwachten wat het justitieel onderzoek oplevert. Wel hoop ik dat mensen toch melding gaan maken van deze ernstige misstanden en bedreigingen, desnoods anoniem. Maar het blijft de verantwoordelijkheid van de mensen zelf omdat ook daadwerkelijk aan te durven."
Sommige buurtbewoners hebben daar gisteravond een begin mee gemaakt. Ze vertelden hun verhaal na afloop van de bijeenkomst aan de aanwezige politiemensen. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.