nieuws

PvdA-Kamerlid Yücel uit Deventer roept Turken in Nederland op de rust te bewaren

PvdA-Kamerlid Yücel uit Deventer roept de Turkse gemeenschap in Nederland op de rust te bewaren. Het Tweede Kamerlid is op dit moment zelf in Turkije voor een vakantie en merkt ook daar de verdeeldheid onder de bevolking na de mislukte staatsgreep.
Iedereen in het land houdt met een scheef oog de ontwikkelingen in de gaten. "De verdeeldheid onderling wordt alleen maar scherper."
Yücel zit in een Turkse badplaats, ver van Istanbul en Ankara, maar ze beweegt zich wel dagelijks onder de Turkse bevolking en hoort wat daar leeft. Ook vrijdag was ze daar. "De nervositeit was vooral om me heen. Er was chaos. Er zijn onschuldige slachtoffers gevallen. Dat wil niemand", zegt Yücel. 

Onschuldige mensen vast?

"Vanuit de bevolking kwam de roep om de doodstraf. President Erdogan heeft daarop gereageerd dat hij daarover in gesprek wil." De grote vraag is echter, ook volgens Yücel, hoeveel mensen er de afgelopen dagen onschuldig zijn opgepakt.
"Er worden nu veel mensen opgepakt en ontslagen. Hoeveel zijn onschuldig. Al die jonge militairen die zeggen dat ze nergens van wisten."
Ook in Nederland, onder meer in Deventer is emotioneel gereageerd op de gebeurtenissen in Turkije. Dat resulteerde in demonstraties bij het Turkse consulaat. In andere plaatsen richtten boze Turkse Nederlanders zich tegen de pers. Onacceptabel vindt Yücel. 

Veilig gevoel

"Iedereen mag een mening hebben en die mogen ook verschillen van elkaar, maar we moeten de democratie wel gepast vieren als er een feestje is. In Deventer hebben we de rust altijd weten te bewaren." 
Yücel voelt zich veilig momenteel in Turkije. "Als dat verandert, kom ik direct terug."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.