Boa's Sportvisserij Oost-Nederland willen wapen dragen bij controles

Boa's, buitengewoon opsporingsambtenaren, van Sportvisserij Oost-Nederland willen een dienstwapen om zichzelf te kunnen beschermen bij controles. Boa Wilfred Sollie is tijdens een controle al eens bedreigd met de dood en dat is geen incident.

Een man uit Kazachstan bedreigde Sollie tijdens een controle langs de IJssel. "Hij had vier overtredingen begaan en kreeg van mij een proces-verbaal", vertelt Sollie. "Hij keek me aan en zei: Jij hebt helemaal geen wapen. Als ik een pistool in mijn dashboardkastje had liggen, dan had ik dat gepakt en dan had ik je een kogel door de kop geknald. Dan gooi ik je daarna in het riet en niemand vind je ooit weer."

Dit zijn zaken waarmee boa's zoals Sollie te maken krijgen. "Wij zitten vaak in het buitengebied, op ontoegankelijke plekken. We hebben wel een portofoon, maar dan moet je maar afwachten hoe snel de politie er kan zijn en of ze ons kunnen vinden. Er zitten bepaalde risico's aan."

Een dienstwapen ter zelfbescherming lijkt geen overbodige luxe. Volgens Sollie moet zijn werkgever eerst aantonen dat een wapen nodig is voor het werk. Een haalbare kaart vindt Sollie: "Wij gaan in Oost-Nederland 's nachts op pad met de boot voor controles. Dan kunnen we bijvoorbeeld tegen stropers aanlopen. Ze zijn ermee bezig bij Oost-Nederland, maar vroeger ging het makkelijker dan tegenwoordig."

Woensdag was Sollie opnieuw betrokken bij een controle op de IJssel. Dit keer gebeurden er geen rare dingen. Ook kwamen ze nauwelijks mensen tegen die in overtreding waren. 

Deel dit artikel:

Reageren