nieuws

Binnenblijven door hitteplan? Zeker niet, maar zoek de schaduw op

Omdat het aankomende dagen erg warm is, heeft het RIVM het Nationaal Hitteplan uit de kast gehaald. Kunnen we nu beter binnenblijven? Nee, zegt het RIVM, maar zoek wel de schaduw op.Â
"Neem maatregelen tegen de hitte, want de aankomende dagen is het erg warm", zegt Marleen Kraaij, arts bij het RIVM. "Je moet jezelf koel houden." 
Het Nationaal Hitteplan is vooral een signaal om naast jezelf ook aan je omgeving te denken. "De hitte is lastig voor mensen die afhankelijk zijn van zorg door anderen. In deze periode gaan thuishulpen en mantelzorgers op vakantie. Daarom hopen wij dat andere mensen alert zijn en te hulp schieten."

Wat moeten we doen?

Het belangrijkst is om genoeg te drinken. De arts ziet dat dat lang niet altijd gebeurt. "Met name ouderen kunnen niet steeds naar binnen lopen om drinken te pakken", zegt Kraaij.  
Daarnaast is het verstandig overdag het huis donker te maken. Dat kan bijvoorbeeld door de gordijnen dicht of de rolluiken naar beneden te doen. Als het 's ochtends vroeg en 's avonds laat koeler is, kunnen de ramen en deuren open. Dan kan het in huis afkoelen. 
Als we naar buiten gaan, kunnen we het best de schaduw opzoeken. Te lang in de volle zon zitten is niet goed voor het lichaam. Kraaij: "Het is lekker om in een briesje te gaan zitten. Sommige mensen denken dat ze ziek worden van tocht, maar dat is niet zo. Ook kun je onder een boom gaan zitten. Maar blijf vooral uit de zon."

Voetbalkamp verplaatst naar de ochtend

De tropische hitte leidt er morgen toe dat het programma van het jeugdvoetbalkamp in Hardenberg wordt verplaatst naar de ochtenduren. De organisatie vindt het niet verantwoord om de 233 deelnemertjes ook 's middags op het voetbalveld te laten rennen.   

Komende dagen nog warmer

Het hitteplan geldt voor Overijssel, Gelderland, Limburg en Noord-Brabant. De komende dagen zal de temperatuur nog verder oplopen naar ver boven de 30 graden. Ook 's nachts wordt het dan niet kouder dan een graad of 20.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.