nieuws

Eerste tropische dag is een feit: zelfs te warm om ijs te halen

De eerste landelijke tropische dag van het jaar is een feit. In de Bilt werd rond het middaguur dertig graden gemeten, in Overijssel liep de temperatuur zelfs nog verder op. En dus bleven de meeste mensen thuis of zochten ze de verkoeling op. Zelfs bij de ijswinkel was het op het heetst van de dag rustig.Â
Op de markt in Hengelo was het vanmiddag rond het middaguur rustig. Heel erg rustig. "Geld verdienen met deze hitte zit er niet in", zegt de bloemenman. In de ochtend ging het nog wel maar met het stijgen van de temperatuur, daalde het aantal klanten. 
"Je moet er zijn, voor je vaste klanten. Weer of geen weer. Maar we gaan zo zachtjes aan inpakken, anders kunnen we geen kwaliteit meer verkopen." De bloemenman houdt het vroegtijdig voor gezien. 

Ook te warm om ijs te halen

Bij de ijswinkel stond bij het openen van de zaak rond tien uur nog een lange rij, maar in de loop van de middag is het ook daar rustig. 
"Met dit soort temperaturen kun je verwachten dat het rustig is. Vroeg in de ochtend en laat in de middag en avond komen de mensen. Maar nu is het gewoon te warm", zegt de eigenaar. 

Nationaal Hitteplan

Het lijkt erop dat veel mensen in Overijssel de tips van het RIVM opvolgen: niet op het heetst van de dag naar buiten en zoveel mogelijk de verkoeling opzoeken. Het RIVM waarschuwde gisteren al voor de hoge temperaturen en trok het Nationale Hitteplan uit de kast. 
De belangrijkste tip is voldoende drinken en uit de zon blijven. Met name voor kwetsbare groepen zoals ouderen en chronisch zieken is dat van belang. 

Uit de zon, in de airco

Om bewoners van 't Dijkhuis in Bathmen de dag door te helpen, heeft het verzorgingshuis allerlei maatregelen genomen. Zo is het verzorgingshuis extra donker gemaakt. 
De lichtkoepels op het dak zijn afgedekt, de zonneschermen zijn naar beneden en de gordijnen zitten dicht. Ondertussen zoemen de airco's volop. 

Drinken en niet te veel kleren

"De meeste mensen kunnen wel goed omgaan met de hitte", zegt Annemarie Toorneman van 't Dijkhuis. Wel is personeel extra alert en wordt er goed in de gaten gehouden of mensen niet uitdrogen. 
De bewoners zelf weten wel wat ze moeten doen met dit weer. "Drinken, drinken, drinken", zegt één van hen. "En niet te veel kleren aan."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.