nieuws

Onderzoek naar mogelijk oudste kasteel van Nederland

In een beschermd natuurgebied bij Rossum zijn archeologen op zoek naar de resten van een duizend jaar oud kasteel; de Hunenborg. Mogelijk gaat het om het oudste kasteel van ons land.
Tot nu toe is er nauwelijks iets over de geschiedenis van de burcht bekend. Het enige dat in het landschap zichtbaar is, is een ringvormige wal met daaromheen een slotgracht.

Honderd jaar geleden werd ook al onderzoek gedaan door een archeoloog. Hij groef daarvoor een diepe sleuf in het gebied. Diezelfde gleuf is nu opnieuw uitgegraven. Onderzoekers hopen dat moderne technieken het mysterie van de burcht dit keer ontrafelen.

Vluchtplek in oorlogstijd

Zo moet in elk geval duidelijk worden hoe oud de burcht precies is. Ook willen de onderzoekers weten wie het kasteel gebouwd heeft en waarom.
Al wel is vastgesteld dat het kasteel destijds op een vreemde plek is gebouwd; midden in een moeras, ver van de bewoonde wereld. Het vermoeden is daarom dat het diende als vluchtplek in oorlogstijd.

Bomenvrij

Het terrein van de voormalige burcht wordt komend najaar helemaal bomenvrij gemaakt. Ook wordt de slotgracht uitgediept. Zo moet het oorspronkelijke karakter van de burcht weer beter zichtbaar worden.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.