nieuws

PvdA Hof van Twente komt met reddingsplan voor boeren in Twente

De PvdA in de gemeente Hof van Twente pleit voor een reddingsplan voor boeren in Hof van Twente en breder in de hele regio Twente. Dat plan moet een einde maken aan grootschalige landbouw. De focus moet komen te liggen op duurzame productie. Een project van de lange adem, waar een investering van zo'n 80 miljoen euro nodig is.
De prijzen die boeren voor hun producten krijgen, blijven maar zakken. Boeren moeten dus meer produceren om voldoende inkomen te genereren. 

Multinationals de baas

Het gevolg daarvan is dat bedrijven steeds groter worden. "Investeringen die niet meer te dragen zijn door gezinsbedrijven", zegt Rijkens. Hij voorziet dat de boerenbedrijven, ook in Twente, op termijn worden overgenomen door multinationals. Grote bedrijven die geen enkele binding hebben met de regio."
Dat wil de PvdA voorkomen en een reddingsplan moet dat bewerkstelligen. Centraal in dat plan staat duurzaamheid. Duurzaam investeren levert producten op waar de boer wel waarde aan toevoegt, denkt Rijkens. "We moeten investeren in de sector. De boeren helpen met het ontwikkelen van een tweede tak zodat boeren minder afhankelijk worden van fluctuaties op de markt."
Rijkens denkt aan boeren die een zorgboerderij beginnen of energie gaan leveren aan de omgeving. Al die stallen bieden immers voldoende ruimte voor de plaatsing van zonnepanelen. 
Uiteraard gebeurt dit nu ook al veel. Boeren zijn bijvoorbeeld een camping begonnen op hun terrein en gasten helpen mee op het bedrijf. 

Aan het infuus van de bank

Dat er iets moet gebeuren, staat voor de PvdA vast want uit onderzoeken blijkt dat de situatie bij veel boeren schrijnend is. "Mensen hebben een idyllisch beeld van de boerderij maar de meeste mensen hangen aan het infuus van de bank."
Hoeveel geld er geïnvesteerd moet worden de komende jaren? Tot echt concrete bedragen komt Rijkens niet maar hij noemt wel de 'Agenda van Twente'. Dat is een meerjarenplan dat is bedoeld om Twente in sociaaleconomisch opzicht te versterken.
In dat project is volgens Rijkens al zo'n 80 miljoen geïnvesteerd. Eenzelfde bedrag zou hij ook graag willen investeren in het reddingsplan voor de boeren in Twente.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.