nieuws

Bouw azc Enschede opnieuw vertraagd door lage instroom en hoge bouwkosten

De bouw van het asielzoekerscentrum in Enschede loopt opnieuw vertraging op. Na een eerder uitstel stond de opening van het azc op het Esmarkerveld gepland voor begin volgend jaar, maar ook dat is niet haalbaar.
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft van het ministerie van Veiligheid en Justitie opdracht gekregen opnieuw te kijken naar de bouw van het azc. Omdat er minder asielzoekers instromen en de verwachte kosten voor de bouw hoog zijn, moet worden bekeken of de plannen nog volstaan.

Op de centen passen

De afgelopen jaren is veel gebouwd om alle asielzoekers op te kunnen vangen. Nu de instroom kleiner wordt, wil het COA niet alleen naar het aantal bedden kijken, maar ook naar de kwaliteit. "En we moeten natuurlijk goed op de centen passen", zegt woordvoerder Peter Sips. 
Over een aantal maanden moet meer duidelijk worden over de plannen voor het azc in Enschede.
Er is felle weerstand tegen de komst van het azc op het Esmarkerveld. Tegenstanders hingen spandoeken op, hielden een demonstratie en zouden ook wethouders hebben bedreigd. 

Doorstroom onzeker

De toekomstige bewoners van het Enschedese azc komen voor een belangrijk deel van de noodopvang in het vroegere Wegenerpand die in juli voor een jaar is geopend. Die doorstroom in dezelfde stad zou uniek zijn in Nederland. Of dat nog haalbaar is, is nog onduidelijk. 
Het wordt kiele-kiele, zo meent wethouder Van Houdt. Het COA moet in zijn ogen flink voortmaken. Ze kan een verlenging van die opvang aanvragen maar heeft dat nog niet gedaan.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.