nieuws

Ook gezondheidsrisico's rond Overijsselse stallen?

CDA en PvdA willen van het provinciebestuur weten of ook in Overijssel gezondheidsrisico's bestaan rond intensieve veehouderijbedrijven. Aanleiding voor de zorg zijn de uitkomsten van een uitgebreid gezondheidsonderzoek in Brabant en Limburg.
2.500 inwoners van het platteland zijn daar drie jaar lang in de gaten gehouden door wetenschappers en wat blijkt, ze hebben meer aandoeningen aan de luchtwegen dan gemiddeld. Oorzaak: de uitstoot van schadelijke stoffen uit veestallen.
De provincie Noord-Brabant heeft inmiddels aangekondigd een limiet te willen stellen aan het aantal varkens, koeien en kippen om de gezondheid van mensen beter te beschermen. De PvdA in Overijssel zou ook graag zo'n maatregel in onze provincie nemen.

Niet sturen op aantallen

Het CDA voelt er niks voor om te sturen op aantallen dieren. CDA-statenlid Marco van der Vegte: “Wij willen graag dat de agrarische sector de problemen oplost met technische maatregelen. Zo moeten meer stallen voorzien worden van luchtwassers die voorkomen dat schadelijk stoffen uit de stal vrijkomen.”
“Door boeren te verplichten minder dieren te houden, kunnen ze die luchtwassers helemaal niet betalen; minder dieren betekent immers, minder inkomsten”, aldus de CDA-politricus.

Na de zomer meer duidelijk

Na de zomer wordt een reactie verwacht van het provinciebestuur en dan wordt mogelijk ook duidelijk hoe groot de gezondheidsrisico's in Overijssel zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.