nieuws

"Dit is het moment voor een azc in Enschede met minder vluchtelingen"

Zou het misschien te maken hebben met zijn christelijke achtergrond? Dick Buursink,voorzitter van de bewonerscommissie azc, vraagt zich af waarom ChristenUnie-wethouder Van Houdt vast blijft houden aan zeshonderd vluchtelingen in het azc op het Esmarkerveld in Enschede.Â
"Hij houdt bijna ideologisch vast aan de opvang van een maximaal aantal vluchtelingen", zegt Dick Buursink. Terwijl nu juist hèt moment is gekomen om te kijken of het misschien wat minder kan. "Als het niet nodig is, wees dan ook pragmatisch."

Lagere instroom

Eerder werd bekend dat de bouw van het azc opnieuw vertraging oploopt. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft van het ministerie van Veiligheid en Justitie opdracht gekregen opnieuw te kijken naar de bouw van het azc. Onder meer vanwege de lagere instroom van asielzoekers. 
"Ik had wel verwacht dat het allemaal wat langer zou duren, maar dit begint meer op afstel te lijken", aldus Buursink. "Het COA bouwt geen azc als het niet nodig is. Dus als het niet nodig is, dan komt het er niet."

Draagvlak neemt toe

Buursink is wel wat verbaasd over de houding van wethouder Van Houdt. "Dit is het moment om te kijken of het ook minder kan. Hij zou moeten beseffen dat het draagvlak toeneemt als er minder vluchtelingen komen." 
Er moet dan in ieder geval worden gekeken naar de gevolgen voor de school, de omgeving en de mensen zelf, zegt Buursink. Hij is er van overtuigd dat in alle gevallen een aantal van 450 vluchtelingen beter zou zijn. "Ook voor de integratie van die mensen zelf is het beter." De omwonenden zijn in ieder geval voor een kleinschaliger azc, weet Buursink. 

Opdracht aan gemeenteraad

"Zeshonderd op één plek is gewoon te veel", aldus de oud-wethouder die de hulp van de gemeenteraad gaat inroepen. "De wethouder is niet de baas. Dat weet ik uit ervaring. Wij gaan de gemeenteraad de opdracht geven om de wethouder beter aan te sturen."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.