nieuws

Reddingsbrigade Wierden: let op risico's zwemmen in open water

Zwemmen in open water, verkoelend tijdens deze warme dagen, maar niet zonder risico: de afgelopen maand ging het in Overijssel een aantal keer bijna mis.Â
In Wierden ging het al mis. In het water van het Lageveld verdronk een vrouw. Hoe dat kon gebeuren, is nog niet helemaal duidelijk.
Reddingsbrigade Wierden wijst op de gevaren van het zwemmen in open water. "Het is heel anders dan zwemmen in een zwembad", aldus voorzitter Freddy Holle.

Waar moet je rekening mee houden?

Ook Annet Kootstra, een ervaren openwaterzwemster uit Zwartsluis, waarschuwt. "Ik zwem nooit alleen in open water. Veel te gevaarlijk. Wat als je kramp krijgt?"
Bovendien zorgt ze ervoor dat ze altijd vanaf de kant te spotten is. Door niet ver van de kant te zwemmen, maar ook door het dragen van een opvallende badmuts.

'Dom, dom, dom'

Uit de stadsgracht in Zwolle, de IJssel bij Deventer en ook bij Wijhe werden drenkelingen gered de afgelopen maanden. Soms kwamen omstanders in actie, andere keren moesten hulpdiensten worden ingezet. 
Over de reddingsactie in Wijhe van twee jonge jongens, zegt Holle: "Dom, dom, dom. Als 14-jarige de IJssel induiken om een volwassen man te redden; dat moet je niet doen. Eerst denken aan je eigen veiligheid."

Onderschat gevaar

Het zwemmen in open water wordt nog al eens onderschat, aldus Kootstra. "Zwemmen in open water is heel anders dan zwemmen in een zwembad. Je ziet bijvoorbeeld niets in het water. Dus je moet zoveel mogelijk je hoofd boven water houden. Anders raak je gedesoriënteerd. En je moet rekening houden met stromingen en onderstromingen."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.