nieuws

Oproep Deventer aan staatssecretaris: niet meer giftreinen

Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu mag niet toelaten dat er tijdelijk meer treinen met gevaarlijke stoffen over het spoor door Overijssel rijden. Dat schrijft de gemeente in een brief naar de staatssecretaris. Deventer zoekt steun bij andere gemeenten.
Het gemeentebestuur van Deventer reageert op de brief die Dijksma eerder stuurde als reactie op vragen van de gemeente over ernstige overschrijdingen van het aantal goederentreinen met gevaarlijke stoffen. Daarin gaf zij aan dat het lastig wordt het aantal goederentreinen met giftige stoffen te verminderen.

Meer giftreinen in Overijssel

Dijksma wil het plafond, geregeld in de Wet Basisnet, best tijdelijk wat ophogen om het vervoer van extra gevaarlijke stoffen door de provincie mogelijk te maken. Een deel van de overschrijdingen komt doordat de Betuweroute minder beschikbaar is vanwege werkzaamheden in Duitsland. Met als gevolg meer giftreinen door de provincie dus.
"De Wet Basisnet is na een zorgvuldig jarenlang proces en in afstemming met alle relevante partijen tot stand gekomen", schrijft het college van Deventer.  "De wet is nu één jaar van kracht. Aanpassing van plafonds na dit eerste jaar zou ons ten zeerste bevreemden." Het gemeentebestuur wijst Dijksma er bovendien op dat ze zelf heeft gezegd: plafond is plafond.

Steun uit Enschede

Deventer vraagt in de brief nadrukkelijk maatregelen van de staatssecretaris zodat in 2016 wel aan het risicoplafond wordt voldaan. Deventer heeft de brief ook naar andere gemeenten in Overijssel gestuurd op zoek naar steun. De gemeente Enschede geeft aan de brief mede te ondertekenen.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.