nieuws

Zelf de autopilot van een Tesla testen in Zwolle

Is de autopilot van een Tesla echt zo gevaarlijk? Om dat uit te testen kon je een testrit maken rond Zwolle.
Een verhuurbedrijf van Tesla's ergerde zich zo aan de negatieve berichtgeving over de autopilot van de Amerikaanse auto, dat het mensen zelf wilde laten ervaren hoe het is om met zo'n auto te rijden.

Spannend

Voor vijftig euro krijg je een testrit van een uur met instructie. Henrieke van Assen was nieuwsgierig en stapte in de zelfrijdende auto. "Het is wel een beetje spannend, omdat ik nooit in een dergelijke auto heb gereden, maar vanwege de berichtgeving wil ik wel eens zelf ervaren hoe het is."
De term automatische piloot doet suggereren dat alles automatisch gaat. "Maar je moet altijd je handen aan het stuur houden omdat de bestuurder altijd nog zelf verantwoordelijk is", zegt instructeur Chris Heiligers.

Autopilot maakt fouten

In Nederland mag je alleen op de snelweg met de automatische piloot rijden. "Met behulp van sensoren en gps kan de auto zelf inhalen, remmen en gas geven."
Het systeem maakt wel fouten. Onlangs kwam in de Verenigde Staten een bestuurder van een Tesla om het leven bij het rijden met de autopilot. Hoewel dit ongeluk voorkomen had kunnen worden als de bestuurder zelf ook opgelet had.
De autopilot maakt zeker fouten zegt Chris Heiligers. "Maar het mooie is dat het een zelflerend systeem is en alle data hierover naar de fabriek worden gestuurd waarna vervolgens de software hierop aangepast wordt."

Mooie ervaring

Henrieke van Assen is zeer te spreken over de autopilot: "In het begin is het wennen, maar als je leert erop te vertrouwen is het heerlijk om mee te rijden. Maar ik hou wel mijn handen aan het stuur."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.