nieuws

Sociale recherche spoort bijna twee ton aan bijstandsfraude in Zwolle op

Sociale recherche spoort fraudeurs in Zwolle op
Sociale recherche spoort fraudeurs in Zwolle op
De sociale recherche heeft het afgelopen kwartaal in Zwolle voor 195.487 euro aan fraude met bijstandsuitkeringen opgespoord. Het ging hierbij om meer dan vijftig inwoners, die ten onrechte een uitkering kregen.Â
De gemeente Zwolle meldt dat voor 52 Zwollenaren de uitkering is stopgezet, omdat zij hun werkelijke woonsituatie niet hadden gemeld. Hiermee bespaart de gemeente 44.400,- per maand. Ook bleek dat verschillende inwoners de zaak flesten, omdat zij naast hun uitkering inkomsten uit werk hadden. Zij fraudeerden voor 38.865 euro.
Een man kreeg bijstand, maar hield voor de gemeente achter dat hij ook als zelfstandige werkt en inkomsten had. Hij ontving ten onrechte 63.690 euro  aan bijstand. Dit bedrag wordt teruggevorderd.

Geld uitgeven in het buitenland

Ook twee andere Zwollenaren verzwegen dat zij als zelfstandige werken en meerdere bankrekeningen hebben. Ze waren vaak in het buitenland, waar ze uitgaven deden die niet passen bij hun uitkering. Ten onrechte streken ze 38.500 euro aan bijstand op. Dit bedrag wordt van het stel teruggevorderd.
De sociale recherche kwam ook een derde man op het spoor die veel in het buitenland verbleef. Dat hij daar een baan had, verzweeg hij voor de gemeente. Ten onrechte ontving hij 31.517 euro- aan bijstand. Ook hij moet het bedrag terugbetalen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.