nieuws

Maatregelen om wateroverlast te voorkomen? Doe geen moeite, het is domme pech!

Ondergelopen kelders, tunnels die onder water staan en natte voeten. Het hoort er allemaal bij, als er weer een wolkbreuk is. Vorige week was het op veel plekken in Overijssel weer raak. Net zoals zo vaak waren de inwoners van Rijssen de klos.
En dat terwijl er in Rijssen al jaren geleden maatregelen genomen werden om wateroverlast te voorkomen. Diepe infiltratieputten zouden het water nog sneller moeten afvoeren, om zo de ergste problemen te voorkomen. 

Werken die putten dan niet?

Volgens meteoroloog Dennis Wilt uit Borne is klimaatverandering de boosdoener. Daardoor wordt het niet alleen warmer, maar vallen er steeds vaker grotere hoeveelheden regen. Soms valt er op één dag net zoveel als normaal gesproken in één maand.
Het waterschap Vechtstromen zegt ook niet veel te kunnen doen tegen de overlast van extreme regenval. Het enige wat vorige week nog hielp, was het openen van de sluis in een van de beken in het buitengebied van Rijssen: daardoor zakte het waterpeil met tientallen centimeters, aldus Joop Wind van het waterschap.

Wat moet je doen om natte voeten te voorkomen?

In je eigen tuin zijn kleine maatregelen soms al van grote invloed, aldus Roelof Hoving van het waterschap. "Niet je hele tuin bestraten. Of kiezen voor bestrating die water doorlaat. En veel borders plaatsen." Groene dakpannen - die water geleidelijk afvoeren naar het riool - of een regenton in de tuin kunnen volgens Hoving ook helpen.
Maar het hele stadscentrum ombouwen om te voorkomen dat straten blank komen te staan, is volgens Wilt geen goed idee: "Het is echt domme pech. Hardenberg, Almelo, elke plaats kan zo'n extreme bui verwachten. Maar het kan ook zomaar zijn dat Rijssen voor de komende decennia bevrijd is van dit soort extreme neerslag."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.