nieuws

Weinig Overijsselse hotels voldoen aan VN-eis over toegankelijkheid voor gehandicapten

Elk hotel, restaurant en museum moet toegankelijk zijn voor minder-validen. Dat stelt het VN-verdrag dat vorige week is aanvaard. Maar weten hoteleigenaren dit wel?
"Op vakantie gaan is een feestje," vertelt Marit Freriks uit Hengelo. Ze is na een motorongeluk in een rolstoel terecht gekomen. "Ik kan niet spontaan gaan. Ik moet veel navragen bij een hotel, voordat ik kan boeken."
Het VN-verdrag stelt dat ieder mens, dus ook minder-validen, toegang moeten hebben tot openbare gebouwen. "Ik wil zo min mogelijk hulp moeten vragen. Maar meestal lukt dat niet." 

Grote en kleine aanpassingen

Elmer Ypenburg is expert in het zorgtoerisme. Hij komt bij hotels die wel hun best doen, maar net de plank mis slaan.
"Het zijn vaak simpele aanpassingen. De handdoek ligt te hoog, het zeepbakje hangt verkeerd of de deur is te zwaar om te openen. Stel je voor dat je bij elk wissewasje hulp moet vragen. Vergeleken bij andere VN-landen loopt Nederland erg achter." 

Aanpassingen leveren juist geld op

In Nederland is negen procent van alle horecagelegenheden toegankelijk voor minder-validen. Er komen steeds meer ouderen die ook graag uit willen gaan, maar niet durven omdat ze dan hulp moeten vragen.
"Uit onderzoek is gebleken dat juist de oudere doelgroep veel geld kan opleveren voor de branche. Als ze zich maar kunnen redden door simpele aanpassingen." 

VN-verdrag is nu van kracht

Jaren geleden heeft het Rijk aangegeven het VN-verdrag te willen aanvaarden, maar vorige week is dat pas echt van kracht gegaan. Met als gevolg dat alle openbare instelling de aanpassingen nu moeten doorvoeren.
"Dus bijvoorbeeld minder hoge drempels, deuren die met een knop open gaan en een toilet met ruimte voor een rolstoel. Maar het belangrijkste is dat het personeel leert om te gaan met minder-validen." zegt Ypenburg.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.