nieuws

Muggenplaag in Nederland, maar in Overijssel valt het mee

Mug
Mug
Warm weer en muggen, die combinatie is welbekend in de zomer. Maar dit jaar is er sprake van een heuse muggenplaag als we verschillende media mogen geloven en Overijssel zou de dans niet ontspringen.
Professor Willem Takken van de Wageningen Universiteit doet op NPO Radio 1 een duit in het zakje: "Uit heel Nederland krijgen we vragen: hoe komen we van die muggen af en hoe komt het dat we er zo veel last van hebben?"

Nat in juli

We hebben volgens Takken te maken met een plaag omdat juli erg nat was en het daarna snel hoogzomer werd. 
"Dan ontwikkelen de muggen zich zo verschrikkelijk snel. Van larve tot mug duurt dan ongeveer twee weken."

De Weerribben een hotspot?

Professor Takken wijst natuurgebied De Weerribben in het noorden van onze provincie aan als één van de plekken waar veel muggen zijn.
Een zogenaamd "laagveengebied" en daar zou je het meest last hebben van de irritante insecten. 

"Het valt heel erg mee"

Boswachter Egbert Beens van De Weerribben herkent zich niet in de opmerkingen van de professor uit Wageningen en merkt er niets van.
"Het valt heel erg mee. Ik zie niet extreem meer muggen in vergelijking met vorig jaar."
Wel heeft de boswachter een paar tips voor mensen die toch last hebben van muggen.

Stilstaand water vermijden

Muggen gedijen het beste in stilstaand water. Boswachter Beens adviseert dan ook om daar wat aan te doen: "Gooi die emmer met water in je tuin gewoon leeg."
"Of zorg bij bijvoorbeeld je regenton of vijver ervoor dat water doorstroming heeft. Daar houden muggen ook niet van."

Andere tips

Blijf je in huis veel last houden is er maar een oplossing volgens Beens: "Plaats een hor voor je raam. Dan komen de muggen ook niet binnen."
Buitenshuis kun je jezelf het beste beschermen met anti-mugmiddelen, zegt professor Takken. "Of ga in de rook van de barbecue of vuurkorf zitten."

Muggenradar.nl

Waar er inmiddels voor bijna elk weertype wel een eigen "radar" is, gaat dat nu ook op voor de muggenoverlast. Op de site muggenradar.nl is te zien hoeveel overlast er verwacht kan worden. 
De site laat zien dat de afgelopen dagen vooral in de onderste helft van Nederland overlast is gemeld.
Wat betreft dat de aankomende dagen moet vooral Twente extra rekening moet houden met muggen: een zeven op de schaal van tien. De rest van de provincie krijgt maximaal een zes op de schaal van overlast.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.