nieuws

Waterschap en familie uit Luttenberg ruziën over maaibeleid: "Het is te gek voor woorden"

"Het waterschap staat volledig in het recht, maar er is totaal geen redelijkheid. Het is te gek voor woorden, de tranen schieten je in de ogen."
De frustratie zit hoog bij Monique Slot uit Luttenberg. Zij en haar familie snappen niet hoe Waterschap Drents Overijsselse Delta per se door hun maisveld moet rijden om een oever te maaien. 

Wat is er aan de hand?

Tussen de familie en het waterschap is ruzie over de manier waarop de oevers van een waterleiding gemaaid moeten worden.
Het waterschap wil aan beide kanten van de waterleiding kunnen maaien. Dat ziet de familie niet zitten, omdat er dan schade ontstaat aan hun maisveld. Zij denken dat beide oevers prima vanaf één kant gemaaid kunnen worden. 

Al langer overhoop

Meerdere keren heeft de familie aangegeven niet mee te willen werken aan het maaien, maar het waterschap houdt voet bij stuk. 
"Ze kunnen ook vanaf de andere kant, waar er alleen gras ligt, maaien", vertelt Monique Slot. "De arm is lang genoeg. En zeven maanden per jaar staat er geen mais, laat ze het dan doen. Maar zo hebben ze het niet gepland, dus gaan ze het ook niet doen."

Onder politiebegeleiding gemaaid

Vanmorgen kwam het waterschap onder politiebegeleiding de kant maaien, omdat de familie van tevoren had gezegd absoluut niet mee te willen werken. 
"Gistermorgen zijn ze hier nog geweest om te peilen hoe erg tegen waren", vertelt Monique."We hebben weer gezegd niet mee te willen werken. Dus toen moest de politie maar meekomen."
"De hele ochtend stonden twee heren van het waterschap en twee politieauto's met drie personen met de armen over elkaar."

Schade aan de mais

Door het maaien vanmorgen is er schade ontstaan aan het maisveld langs de waterleiding.
Over een lengte van zo'n tweehonderd meter is een strook van twee meter mais beschadigd.

'Hier werk je niet voor'

De familie krijgt voor die schade een vergoeding, maar zegt dat het daar niet om te doen is.
"We werken zeven dagen in de week keihard voor ons bedrijf, maar dan niet hiervoor."
"Het had prima anders gekund, maar ze zijn zo stug. Op kantoor worden dit soort zaken bedacht, maar in de praktijk werkt dat niet. Daar word je ongelooflijk boos van. En ze komen er telkens mee weg."

Waterschap: 'We moesten nu maaien'

In een reactie laat het waterschap weten dat er nu wel gemaaid moest worden, omdat er wateroverlast dreigde te ontstaan door de hoeveelheid begroeiing. 
"We kregen al telefoontjes van mensen die problemen zagen, dus dan moeten we wel ingrijpen", zegt een woordvoerder. 
Eerder maaien was volgens het waterschap geen optie, omdat er toen nog geen problemen waren en er in de afgelopen periode alleen onder strikte voorwaarden gemaaid mocht worden. "We zijn ook gebonden aan de flora- en faunawet."

Maaistrook moet vrijgehouden worden

Volgens het waterschap hebben grondeigenaren de plicht om een zogenaamde 'maaistrook' vrij te houden, zodat het waterschap er kan maaien. Dat is in Luttenberg niet gebeurd. 
Vanaf de andere kant maaien, zoals de familie voorstelt, is niet mogelijk zegt het waterschap.
"In een maaiplan moet je overal rekening mee houden en dan is dit de beste oplossing. Als we het anders hadden kunnen maaien, dan hadden we dat vast gedaan. "

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.