nieuws

'Azc in Hardenberg blijft nodig, dat is voor 99,9 procent zeker'

"Het is zeer onwaarschijnlijk dat er op het laatste moment een streep gaat door het nieuwe azc in Hardenberg", laat woordvoerder Peter Sips van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) weten naar aanleiding van de onzekerheid bij gemeenten in Overijssel over de plannen met nieuwe azc's.      Â
Het COA heeft laten weten dat de instroom van vluchtelingen afneemt en dat gemaakte overeenkomsten met gemeenten voor vaste centra bijgesteld moeten worden. In september wordt daarover overlegd met betrokken gemeenten. Het ligt in de lijn der verwachting dat een aantal geplande nieuwe azc's alsnog op de helling gaan.

Alleen de plintjes nog verven

Dat geldt mogelijk voor het azc in Raalte, het azc in Enschede en het azc in Zwolle. Maar niet voor Hardenberg. "De voorbereidingen voor de opvang van vluchtelingen in Hardenberg is op een oor na gevild en het is niet logisch dat in dit stadium stop te zetten. Alleen de plintjes moeten daar bij wijze van spreken nog geverfd worden", aldus Sips.
De aanwijzing van opvangcentra voor asielzoekers, en het besluit of ze uiteindelijk ook worden gebruikt, is niet een zaak van het COA. "De overheid gaat daarover, de uitvoering gaat in overleg met de gemeenten. In dit geval lijkt het voor de hand om plaatsen waar de schop nog in de grond moet voor een azc even in de wachtkamer te zetten. Maar een gemeente kan in het overleg zelf aangeven of ze willen afhaken, een pas op de plaats gaan maken dan wel de plannen willen voortzetten."

Nog steeds een toestroom van vluchtelingen

Dat er een streep gaat door alle plannen met azc's voor 2500 opvangplekken in Overijssel is niet waarschijnlijk, denkt Sips. "Er is nog steeds een toestroom van vluchtelingen naar Nederland. Die is op dit moment nog steeds groter dan vorig jaar juli. Daarom is een azc dat vrijwel klaar is zoals in Hardenberg echt wel nodig."
De woordvoerder van COA acht het voor 99,9 procent zeker dat Hardenberg in oktober 700 vluchtelingen in het nieuwe azc mag verwelkomen. Maar daarover moet in september in het regionaal overleg nog wel even een klap op gegeven worden.     
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.