nieuws

Deventer kunstspeurder vindt gestolen kunst Scheringa terug; "Hopelijk krijgt Madonna het nu wel"

Zeven jaar lang waren ze spoorloos na een kunstroof uit het toenmalige museum van Dirk Scheringa. Maar dankzij kunstspeurder Arthur Brand uit Deventer zijn twee werken van Salvador Dali en Tamara de Lempicka weer boven water. En als het aan Brand ligt, gaat één van de werken naar Madonna.
Dat het Brand is gelukt de werken terug te krijgen, is bijzonder. "Vijf procent van de gestolen kunst komt maar terug. De doeken waren na de roof tien keer van eigenaar gewisseld, dus het was niet makkelijk om ze op te sporen", vertelt Brand.
"Ik ben gaan rondvragen in het milieu en op een gegeven moment kwam ik in contact met iemand die zei dat 'hij iemand kende die weer iemand kent die misschien wel iets weet'."

Vermomde ontmoeting

Het lukt Brand om in contact te komen met de persoon die de werken in het bezit heeft. "Het begon met een paar sms'jes en foto's met een recente krant. Uiteindelijk volgde er een ontmoeting met iemand met een sjaal voor zijn mond en een muts op."
Brand vervolgt: "Het draait allemaal om vertrouwen. Die mensen waren niet betrokken bij de roof zelf, maar hadden de werken in het bezit gekregen als onderpand bij een zakelijk transactie. Die zitten dus ook met de handen in het haar wat ze met de werken moeten. De werken vernietigen is strafbaar en dit zijn geen koorknaapjes die even het politiebureau instappen. En de schilderijen zelf doorgeven als onderpand is ook gevaarlijk. Ze hebben de juiste beslissing genomen door contact op te nemen met mij."
Symbool voor popster Madonna
De schilderijen, 'Adolescence' van Dali en 'La musicienne' van De Lempicka, zijn niet zomaar werken. 
"De Dali natuurlijk sowieso. Maar de De Lempicka komt uit 1929 en heeft model gestaan voor de hele look van popster Madonna in de jaren '80. Ze heeft ook op dit schilderij geboden destijds. Het schilderij is ook te zien in de videoclip Voque en heeft een enorme invloed gehad op de hele cultuur."
Terug naar rechthebbenden
De werken die Brand terug heeft gehaald gaan nu naar de rechthebbenden.
"Misschien worden ze geveild. Ik hoop dan dat Madonna het schilderij dit keer wel in haar bezig krijgt."
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.