nieuws

'Brandstichtingen in Losser waren roep om hulp'

Rechtbank in Almelo
Rechtbank in Almelo
Een 20-jarige brandstichter uit Losser is geen pyromaan, maar een geestelijk onvolwassen jongen die niet met zijn gevoelens om kan gaan. De brandstichtingen waren een roep om hulp. Dat is de conclusie van gedragsdeskundigen die de jongen in opdracht van de rechtbank onderzochten.
De deskundigen adviseren een intensieve therapeutische behandeling met twee doelen: voorkomen dat de man opnieuw brand sticht en ervoor zorgen dat hij inzicht krijgt in zijn eigen emoties.
Tegen de man is 1 jaar jeugdstrafrecht, waarvan 131 dagen voorwaardelijk, geëist. Daarnaast zou de man een werkstraf van 150 uur moeten uitvoeren. Omdat de Lossenaar 234 dagen in voorarrest zat, hoeft hij van de officier van justitie niet meer terug naar de gevangenis.

Meerdere brandstichtingen

De 20-jarige zou meerdere branden gesticht hebben in en rond zijn ouderlijke woning aan de Boerrichter en in een voormalig bedrijfspand aan de Gronausestraat in Losser. De eerste brandstichting was in mei 2015. Toen zou de 20-jarige een handdoek in de wasmachine aangestoken hebben.
Een maand later zou hij opnieuw brand hebben gesticht. De woning raakte ernstig beschadigd. De bewoners moesten daardoor tijdelijk ergens anders wonen. Ook zou de 20-jarige de bedrijfsbus van zijn vader in brand hebben gestoken.

Werklui uit buitenland

Op 14 augustus vorig jaar zou de man brand hebben gesticht in een voormalig bedrijfspand aan de Gronausestraat in Losser. In dat pand sliepen op dat moment 16 werknemers uit Portugal en Spanje. Die konden op tijd het pand verlaten omdat het brandalarm afging.
De 20-jarige werd uiteindelijk opgepakt na een brandstichting bij de carport van zijn ouderlijk huis aan de Boerrichter.

Genieten van aandacht

De rechtbank besloot tijdens een eerdere zitting dat de man in een jeugdkliniek onderzocht moest worden. Eerdere gedragsdeskundigen gaven aan dat de man genoot van de aandacht die de branden trokken en dat hij behandeld moet worden. Waarom en hoe werd niet duidelijk. Dat is nu wel duidelijk, net als welke behandeling er moet volgen.
De Lossenaar is bereid om die intensieve behandeling te ondergaan.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.